Tej Világnap volt június első napján

Agro Napló
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tevekénységével a jövőben is hozzá kíván járulni a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej- és tejtermék-fogyasztásra való ösztönzéséhez – közölte a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója az Agro Naplóval.

Harcz Zoltán tájékoztatása szerint – ezt a Tej Világnap kapcsán adta, amelyet minden év június első napján tartanak – a szakmaközi szervezet a gyermekek, valamint a fiatalok tej- és tejtermék-fogyasztásra motiváló nevelését továbbra is támogatni kívánja. Emellett a terméktanács segítséget nyújt az egészségtudatos táplálkozás kialakításában, a tej és tejtermékek fogyasztásának megszerettetésével, valamint a tejtermékek sokféleségének és egészséges táplálkozásban betöltött szerepének bemutatásával.

A tej pozitív élettani hatásai miatt, továbbá, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben döntött úgy, hogy minden évben világszerte megtartják a Tej Világnapot. Ez az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetének (FAO) határozata értelmében 2001-től június 1-je.

Az ügyvezető igazgató megjegyzi: „soha nem volt nagyobb igény - a tejtermékekkel kapcsolatos, a fogyasztókat véletlenül vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni - tisztességes, tárgyilagos és felvilágosító kommunikációra idehaza. Ebben a vonatkozásban beszélni kell a táplálkozásról és a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról is, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat és az egyéb élettevékenységeikhez szükséges energiát biztosítják”. Hozzátéve, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatai szerint a tej és tejtermékek fogyasztása naponta ajánlott – tartalmazza a tájékoztatás.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint:a magyarországi tejtermelés 2017-ben valamivel meghaladta az 1,9 milliárd litert. Az egy főre jutó tejfogyasztás éves szinten 2016-ban 164,2 litert tett ki. A tej felvásárlási átlagára 2018-ban literenként 97 forint volt, míg a fogyasztóknak ugyanebben az évben átlagosan egy liter (2,8 százalékos zsírtartalmú, pasztőrözött) tejért 250 forintot kellett fizetniük.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!