Téli élelmiszerlánc-ellenőrzések: javult a nyomonkövethetőség

Agro Napló
A téli, szezonális élelmiszerlánc- ellenőrzések tapasztalatai alapján javult az élelmiszerforgalmazók szabálykövetése, a legtöbb probléma továbbra is a higiéniai feltételek biztosításával volt, ugyanakkor csökkent a nyomon követhetőségi hiányosságok aránya – ismertette a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón – közölte az MTI.

Zsigó Róbert beszámolt arról is, hogy a termékek minőségét és összetételét érintő szabálytalanságot, a tavalyihoz hasonlóan, az ellenőrzések 2,2 százalékában találtak az ellenőrök. December első két hetében több mint 2200 létesítményt kerestek fel az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek, legnagyobb arányban forgalmazó helyeket.

Zsigó Róbert hangsúlyozta, hogy az élelmiszerlánc-ellenőrzések nem csak a vásárlók érdekeit szolgálják, de a tisztességes hazai termelők és a minőségi magyar termékek piaci pozíciójának védelmét is. Elmondta: a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával kapcsolatos hiányosságot 2016-ban az ellenőrzések 1,4 százalékánál, az idén 1,6 százalékánál tártak fel az ellenőrök.

A létesítményekkel kapcsolatos problémák miatt 10 alkalommal kellett felfüggeszteni vállalkozások tevékenységét. Az ellenőrök 23 esetben figyelmeztetést, 65 alkalommal pedig (összesen több mint 4,8 millió forint értékben) bírságot szabtak ki - tette hozzá.

Az államtitkár kedvezőnek minősítette, hogy csökkent a forgalomból kivont tételek aránya. A több mint 8500 ellenőrzött termék 1,6 százalékánál merült fel kifogás, míg 2016-ban az arány 3,8 százalék volt. Csökkent a minőség megőrzési idő lejárta miatti, nőtt a jelölési hiba, valamint az ismeretlen eredet miatti kifogás. Az ellenőrzött termékek között mindössze 3 bizonyult fogyasztásra alkalmatlannak - húzta alá Zsigó Róbert.

Az ünnepi vásárokra kitelepült vendéglátó üzletekről kifejezetten kedvező tapasztalatokat szereztek a szakemberek Borsod, Fejér, Somogy és Vas megyékben. Eddig 45 kitelepült vendéglátó vállalkozást ellenőriztek, egy esetben volt szükség a tevékenység korlátozására, és három, a helyszínen rendezhető higiénés hiányosságot tártak fel - jegyezte meg az államtitkár.

A szezonális ellenőrzésben az élelmiszerbiztonsági és az adóhatósági szakemberek közös akciójában 16 raklap ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető, tartós, hűtést nem igénylő élelmiszert, köztük nagy mennyiségben különféle csokoládékat találtak egy raktárban. A szakemberek 20 tétel, csaknem 8 tonna élelmiszer kivonását rendelték el a forgalomból.

Emellett a szezonális ellenőrzés első időszakában országosan 618 szállítmányt, csaknem 580 ezer állat szállítási körülményeit, illetve 4 élőhal szállítmányt vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok - számolt be az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeres évet zárt a Nébih

Sikeres évet zárt a Nébih

Elkészült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) a múlt évet bemutató, a legfontosabb eseményeket, intézkedéseket összefoglaló évérték...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!