Teljes körű mezőgazdasági felmérést végez az idén a KSH

Agro Napló
 A szakemberek – a statisztikusok – az összegyújtott információk alapján megrajzolják a hazai agrárium jelenlegi térképét, ugyanis június 5-én az online kitöltési szakasszal kezdődik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020.

A KSH tájékoztatása szerint – amit honlapján tett közzé – a hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírását a koronavírus-járvány miatt, két részletben hajtja végre a hivatal. A második szakasz a tervek szerint idén őszén indul, ekkor már személyesen keresik fel az adatszolgáltatókat az összeírók.

Az adatokból nyert mezőgazdasági „térkép” a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja. Ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban erre 2019 ősze és 2021 tavasza között kerül sor.

 A KSH az idei összeírás során adatszolgáltatásra kér fel minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi adatfelvételek, illetve adminisztratív adatforrások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet. A népszámlálások után, Magyarországon a második legtöbb embert érintő felmérés, összesen mintegy 750 ezer címen élő bevonásával meg hazánkban.

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzőkről, állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve az adatszolgáltatók egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá a hazai információigényeket figyelembe véve az agrárdigitalizációról is. Így az összegyűjtött adatok széleskörű elemzési lehetőséget biztosítanak majd.

„A következő évek hazai és az uniós támogatási, valamint egyéb agrárszakmai döntéseihez is szükségesek a pontos információk, így minden gazdálkodónak érdeke fűződik az adatszolgáltatáshoz, például az online kitöltési szakaszban való részvételhez. Az adatok összesített formában nyilvánosan is elérhetők lesznek, amelyek a gazdákat is segíthetik a döntésekben. A koronavírus-járvány ugyan – csakúgy, ahogy a többi összeírásunkat – az Agrárcenzust is alapjaiban befolyásolta, mégis a KSH az új helyzet adta kihívásnak is eleget téve, alkalmazkodva ahhoz, elvégzi feladatait. Bízunk benne, hogy adatszolgáltatóink nagy része könnyen, kényelmesen, elsősorban online fogja kitölteni kérdőívünket” – idézi a tájékoztatás  Vukovich Gabriellát, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét.

Az összeírás két részben valósul meg: június 5-30-a között az összes érintett online felületen lehet kitölteni a kérdőívet, kényelmesen és gyorsan. Azokat az egyéni gazdálkodókat, akik nem élnek az online kitöltés könnyebbségével, összeírók fogják felkeresni a kérdezőbiztosok, a tervek szerint ez év őszén.

„Arra kérjük a gazdálkodókat, hogy válasszák a találkozásmentes csatornánkat, vagyis online töltsék ki a kérdőívet” – hívta fel a figyelmet a legpraktikusabb megoldásra Bognár Gergely, a KSH szóvivője.

Hozzátette: a kitöltésben a falugazdászok mellett a KSH munkatársai is segítséget nyújtanak az ingyenesen hívható zöld számon, e-mailen és a KSH honlapján is.

Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja.

Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az Agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentesse a KSH. A részletes, településszintű adatok 2021 végén válnak hozzáférhetővé.

További információ az Agrárcenzus 2020 mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el: www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020

Az alábbi linken pedig a KSH szóvivője, Bognár Gergely ismerteti a legfontosabb tudnivalókat az Agrárcenzusról:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!