Tényleg olcsóbbak lettek a tejtermékek

Agro Napló
Az áfacsökkentés több más termékre is hatással van, a gyümölcsös és natúr joghurtok, a tehéntúró és a kefir értékesítési ára is csökkent az elmúlt időszakban – írta a Magyar Hírlap.

Az AKI PÁIR 2019 első két hetére vonatkozó adatai szerint az áfacsökkentés következtében a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára négy százalékkal csökkent, míg a belföldi értékesítése öt százalékkal nőtt 2018 első két hetéhez képest. Az UHT és az ESL tej áfája január elsejétől tizennyolcról öt százalékra mérséklődött.

Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 99,35 forint/kilogramm volt 2018 decemberében, ami kétszázalékos emelkedést jelent a novemberi adatokhoz képest – derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a múlt év azonos időszakához képest kétszázalékos csökkenést mutat az adat. A nyers tej kiviteli ára 101,82 forint volt kilogrammonként 2018 decemberében, az előző havihoz képest tíz százalékkal csökkent, míg az egy évvel korábbihoz viszonyítva két százalékkal emelkedett. A kiviteli ár két százalékkal haladta meg a termelői átlagárat.

Az AKI adataiból kiderült, a nyers tej felvásárlása az előző havi mennyiségnél nyolc százalékkal több, míg a 2017. decemberinél két százalékkal kevesebb volt. Azt is közölték, a nyers tej kiszállítása tizennégy százalékkal csökkent 2018 decemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők negyvenkilenc százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók hatvanhét százalékkal több nyers tejet exportáltak. A termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele hatvankilenc százaléka volt a feldolgozókénak a vizsgált hónapban.

Az AKI Piaci Információs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a hazai előállítású vajkrém feldolgozói értékesítési ára hat, az adagolt vajé négy százalékkal, a tejfölé, a trappista sajté, az ömlesztett sajté és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé egyaránt egy százalékkal emelkedett, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss és dobozos friss tejé, valamint az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé egyaránt stagnált. Emellett a gyümölcsös joghurté két százalékkal, a natúr joghurté és a tehéntúróé egyaránt három-három százalékkal, a kefir értékesítési ára négy százalékkal csökkent 2018 decemberében az előző év azonos hónapjához képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a trappista sajt fogyasztói ára áfa nélkül négy százalékkal emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az UHT és az ESL tej áfája 2019. január 1-jétől tizennyolcról öt százalékra mérséklődött. Az AKI PÁIR 2019 első két hetére vonatkozó adatai szerint az áfacsökkentés következtében a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára négy százalékkal csökkent, míg a belföldi értékesítése öt százalékkal nőtt 2018 első két hetéhez képest. Az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej ára nem változott számottevően, azonban belföldi értékesítése kilenc százalékkal nőtt.

Az intézet európai kitekintése szerint a nyers tej azonnali piaci ára Olaszországban az év harmadik hetében 42,75 euró/100 kilogramm volt, két százalékkal emelkedett a második hetihez képest. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel harmincöt euró/100 kilogramm volt mindkét héten. A Rabobank szerint az unióban az aszály hatására korlátozott volt a minőségi szilázskínálat, ennek következtében 2018 második fél évében nőtt a tehenek vágása. Ezért az unióban a nyerstej-felvásárlása 2018 negyedik negyedévében 0,7 százalékkal, 2019 első negyedévé­ben 0,5 százalékkal, 2019 második negyedévében 0,3 százalékkal csökkenhet az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Tej Világnapja online is sikeres volt

A Tej Világnapja online is sikeres volt

Idén online keretek között rendezte meg a Tej Világnapját a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Tej Terméktanács) a koronavírus-járványra tekint...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!