Tizenhárommilliárd forint forrásból kapnak támogatást a baromfitartók

Agro Napló
A baromfi állatjóléti támogatások folyósítására az idei költségvetésben mintegy 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, ami meghaladja a korábbi évek keretösszegét – közölte az agrártárca az Agro Naplóval.

A baromfitartó gazdák támogatást vehetnek igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire, amennyiben az biztosítja a takarmányok nemkívánatos anyagoktól való mentességét; a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírások betartását; a jobb mikroklímát az épületben, valamint csökkentett nyersfehérje tartalmú takarmányt használ a gazdálkodó. Annak érdekében, hogy a támogatások minél előbb a gazdálkodókhoz juthasson, a támogatási év április 16-tól az ezt követő év április 15-ig tart. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ.

A haszonállatok korszerű körülmények között tartása érdekében, jólétük biztosítása olyan kiemelt agárpolitikai cél, amely egybevág a fogyasztók és a társadalom állattartással szemben támasztott igényekkel. Magyarország tisztán állami forrásból több mint 10 éve támogatja azokat a baromfitartókat, akik vállalják, hogy a jogszabályokban előírt kötelező tartási feltételeken túlmutató, az állatok jóléte érdekében előírt többletvállalások teljesítenek.

A szaktárca arra is emlékeztet: a támogatási program működtetéséhez az Európai Bizottság külön engedélye szükséges, amelyet a tagállam és a Bizottság közötti részletes szakmai vita, ellenőrzés és hivatalos jóváhagyás előz meg. A támogatási programot a Bizottság határozott időre hagyja jóvá. A 2008 óta nemzeti forrásból finanszírozott baromfi állatjóléti támogatási program a múlt év decemberében véget ért, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása.

Ezért az Agrárminisztérium (AM) - a baromfiágazati szakmai szervezetekkel egyeztetve - már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben az új baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyását a 2013-2018-as program szerinti szakmai tartalommal, de megemelt támogatási kerettel. A 2019-2025. évek közötti időszakra szóló új baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyási eljárásában a Bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések sikeresen lezárultak. Így az AM a sertéságazatban hasonló állatjóléti állami támogatásokat nyújt a baromfitartó gazdáknak is, amely már ez év január 1-től szintén 2025-ig működik.

Az idei évre szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje április 15-e. A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani – tartalmazza a minisztériumi tájékozttús..

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több pénzt kapnak az állattartók

Több pénzt kapnak az állattartók

Az Agrárminisztérium (AM) több állattenyésztési támogatási program keretösszegének emeléséről döntött, amellyel a baromfi, illetve a húsmarha-ágazat h...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!