MENÜ

Tizennyolcadszor rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét

Agro Napló 2021.05.14.

Az idei évben tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Balatoni Borok Versenyét, ami a balatoni borrégió egészét lefedi. Ez az esemény kapcsolódik Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz, és így kiváló lehetőséget teremt a balatoni borok előállítói számára, hogy a nemzetközi porondon megmutatkozhassanak – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Veszprémben a közelmúltban.

Fotó: Fekete István

 

Erdős Norbert kiemelte – tájékoztatta lapunkat a szaktárca –, hogy a versenyt (aminek fővédnöke Nagy István agrárminiszter) az Agrárminisztérium minden rendelkezésre álló eszközével támogatja.

Az államtitkár kifejtette: a balatoni borrégió az egyik legösszetettebb a magyar borrégiókat tekintve, hat borvidék alkotja, amin 639 aktív bortermelő végzi munkáját. A sokszínűség, ami a magyar bor, így a balatoni borok egyik erőssége is, nem változott a járvány idején sem. A „gyorsérlelt” borok egysíkú, uniformizált ízei helyett a magyar borok különösen változatos ízvilágával találkozhatnak azok, akik megkóstolják a balatoni borokat.

Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos arról beszélt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa cím viselése jó lehetőség arra, hogy megmutassuk erényeinket Európa számára. Nemcsak a borok számítanak ezúttal értéknek, hanem a borászok közti összefogás is. A cél az, hogy a 2023-ig kialakított együttműködések később egy gazdasági modell alapjául szolgáljanak, melynek egyik eleme ez a borverseny is – fogalmazott.

Öt kategóriában lehet nevezni a balatoni régió borászainak versenyére; a bírálat június 11-én lesz Balatonfüreden, a díjátadót július elején tartják. A korábbi években mintegy 150 mintát neveztek a megmérettetésre, idén ennél többre számítanak a szervezők – tette mindehhez hozzá Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára.