2024. április 26. péntek Ervin

Több állatjóléti támogatást kapnak a baromfi- és a sertéstartók

Agro Napló
Több állatjóléti támogatást kapnak a baromfi- és a sertéstartók a múlt évi jogosultságok után – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

Az Agrárminisztérium (AM) arról tájékoztatott, hogy kiemelt figyelmet fordít az állattenyésztési ágazatokra, ezen belül is a baromfi- és a sertéságazat termelőire. A baromfi és a sertéshízó állatjóléti támogatások a 2018-as támogatási évre vonatkozó kifizetései a kettő illetve két és félszeresére emelkednek a 2010-es évhez képest.

A szaktárca emlékeztetett: a baromfi állatjóléti támogatás keretösszegét a minisztérium tavaly ősszel már két alkalommal összesen 1,2 milliárd forinttal megemelte, és ezeket maradéktalanul ki is fizették. Így a múlt évi igénylések után kifizethető támogatási összeg immár harmadik alkalommal mintegy 1,1 milliárd forinttal növekszik. Ebből az ágazat megerősítése érdekében az elmúlt évek madárinfluenza-káraival leginkább sújtott víziszárnyas-ágazat részesül.

A többletforrás lehetővé teszi, hogy az ez év márciusában lezárandó program végkifizetésénél az összes jogos igény teljes mértékben teljesüljön. A szóban forgó részintézkedésekkel a 2018-as igénylések után kifizethető összeg – az eredetileg tervezett – 12 milliárd forint helytett 14,3 milliárd forint lesz. Ez az intézkedés mintegy 2000 termelőt érint.

A szintén záruló sertés állatjóléti támogatás kifizetésénél a 2018-as negyedik negyedéves támogatási összegeknél a Magyar Államkincstárnak arányos támogatáscsökkentést kellene alkalmaznia. Ennek elkerülése érdekében az Agrárminisztérium az idei költségvetés terhére szintén keretemelést indított, amely mintegy 1,5 milliárd forint többletkifizetést tesz lehetővé.  Így az ez évi sertéshízó állatjóléti támogatás tervezett kifizetése az eredeti 9,144 milliárd forintos keretösszeg helytett a 10,6 milliárd forintot is elérheti. Ennek eredményeként mintegy 950 jogos igényt előterjesztő termelő részére biztosított a támogatás.

A támogatások kifizetését követően az Európai Bizottsággal való tárgyalások eredményeképpen még az idén új sertéshízó és baromfi állatjóléti programok indulnak – közölte az agrártárca.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!