Több egyéni gazdaság, átrendeződő vetésszerkezet

Agro Napló
A gazdasági társaságok által művelt szántóterület nagysága tovább csökkent idén, ezzel párhuzamosan pedig tovább gyarapodott a kisüzemek, egyéni gazdálkodók által művelt termőterület – írja a Magyar Idők a Központi Statisztikai Hivatal első féléves adatsorára hivatkozva.

 

Az egyéni gazdaságok és a gazdasági szervezetek más-más szántóföldi növények termelésére szakosodtak. A zöldségféléket és a burgonyát jellemzően az egyéni gazdaságokban termelik, valamint gabonaféléket is nagyobb területen termesztenek, mint a gazdasági szervezetek. Az egyéni gazdaságok esetében jelentősebb az átrendeződés az egyes növénycsoportok között.

A zöldségfélék közül a csemegekukorica és a zöldborsó termelése majdnem azonos arányban oszlott meg a gazdasági szervezetek és az egyéni gazdaságok között. Ez a két növény adja a zöldséget termelő szervezetek vetésterületének 76 százalékát, valamint a zöldségek összes vetésterületének 63 százalékát.

Ma az ország területének csaknem 80 százaléka termőterület, mintegy 7,4 millió hektár. Júniusban az ország területének 47 százalékát művelték szántóként, amely mintegy 2 ezer hektárral meghaladta az egy évvel korábbit. A zöldítés hatása továbbra is jelentős, majdnem harmadával nagyobb területet ugaroltattak, és több mint 13 ezer hektárral nagyobb területen vetettek szálastakarmányt az előző esztendőhöz képest.

A gabonafélék területe a durumbúza és a rozs kivételével jelentősen csökkent idén, a vetésforgóban inkább napraforgó, repce, szója és más ipari növények szerepeltek 2017-ben – derül ki a KSH jelentéséből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Térképre tette az agráradatokat a KSH

Térképre tette az agráradatokat a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal olyan alkalmazást publikált, amely többek között több éves mezőgazdasági és területi adatok összehasonlítását is lehet...

Eső helyett árhullám jön

Eső helyett árhullám jön

Még a vártnál is kevesebb csapadék hullott az elmúlt napokban. A zöldség-gyümölcs árak emelkedése mellett már a hústermékek is drágulnak a Népszava sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!