2024. április 25. csütörtök Márk

Több étkezési szilvát is exportálhatnánk

Agro Napló
Az idén kifejezetten jó, 80 ezer tonnás szilvatermést szüretelhetnek le a termelők, azonban komoly fejlesztésekre, ültetvénykorszerűsítésre lenne szükség mind az ipari, mind az étkezési célú kereslet kielégítéséhez az agrárkamara szerint.

Jócskán meghaladja az idei, mintegy 80 ezer tonnás szilvatermés az utóbbi pár évben betakarított mennyiséget, bár az is igaz, hogy az elöregedett és korszerűtlen ültetvényszerkezet miatt jelentős, 45-70 ezer tonna közötti volt a hozamingadozás.

Az országban 6400 hektáron folyik üzemi szilvatermesztés. A legjelentősebb termelőkörzet Szabolcs-Szatmár-Bereg (1530 hektár), Bács-Kiskun (1513 hektár) és Pest megye (1067 hektár), emellett nagyobb termőterületek vannak Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A kamara szerint, hogy a jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente. A Magyarországra - jellemzően szezonon kívül - importált friss szilva mennyisége elhanyagolható ehhez képest, mintegy 400-600 tonna. Az export főleg a német piacra irányul, de jelentős mennyiséget vásárol Csehország és Ausztria is, valamint a skandináv országok. Pozitív a feldolgozott gyümölcs külkereskedelmi egyenlege is, amelyet cukrozott és cukrozatlan ipari szilvapüré formájában exportál Magyarország.

Belföldön az egy főre jutó átlagos szilvafogyasztás 1,3 kilogramm körül van.

A piaci szereplők szerint külföldön sokkal nagyobb igény lenne a minőségi magyar árura annál, mint amit a termelés jelenleg képes kielégíteni. A magyarországi szilvaültetvények nagy része ugyanis elöregedett, sok helyen nincs öntözés, kevés az intenzív művelésű, korszerű állomány - hívta fel a figyelmet a NAK. Mindez magyarázza azt is, hogy a termésmennyiség nagyobb része ipari feldolgozásra kerül.

A kamara szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ültetvényszerkezet átalakítása, és az ipari célú ültetvényeknél is megfelelő öntözésre, tápanyag-utánpótlásra és szakszerű növényvédelemre lesz szükség ahhoz, hogy hosszú távon rentábilisak lehessenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!