Több évnyi piacépítést nullázott le a lengyel húsbotrány

Agro Napló
Kevesebb lengyel húskészítményt rendelnek külföldről azóta, hogy egy újságíró leleplezett egy lengyel vágóhidat, ahol súlyosan beteg állatokat dolgoztak fel.

"Elkezdődtek az Európai Bizottság ellenőrzései. Két szakértő érkezett, akik ellenőrzik és minősítik a lengyelországi feldolgozóüzemeket." - mondta az Euronewsnak Pawel Niemczuk, főállatorvos.

Egyelőre egy ország sem mondta vissza teljesen az importot Lengyelországból, de több államból az eddigieknél kisebbek a megrendelések, érzékeltette a húsbotrány okozta közvetlen károkat Witold Choinski, a Lengyel Hússzövetség vezetője.

"Az imázsveszteség természetesen a mostani károknál is nagyobb. Hosszú éveken át azon dolgoztunk, hogy jó nevet szerezzünk a lengyel húsnak. Most ki kell mondanunk, hogy a reputációnk romokban hever, és a botrány gazdasági következményei beláthatatlanok. Amit elvesztettünk, a közeljövőben lehetetlenség újraépítenünk." - közölte a Choinski.

A beteg állatok húsából hét tonnát Lengyelországban adtak el, három tonna húst exportáltak tizenegy uniós tagállamba, köztük Magyarországra. A lengyel hatóságok szerint a hús nem veszélyes az emberi egészségre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jelentősen megugrott a sertésexport

Jelentősen megugrott a sertésexport

A hazai vágóhidakon hét százalékkal kevesebb szarvasmarhát, egy százalékkal kevesebb baromfifélét és négy százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 els...

Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!