MENÜ

Több évnyi piacépítést nullázott le a lengyel húsbotrány

2019.02.05.

Kevesebb lengyel húskészítményt rendelnek külföldről azóta, hogy egy újságíró leleplezett egy lengyel vágóhidat, ahol súlyosan beteg állatokat dolgoztak fel.

 

"Elkezdődtek az Európai Bizottság ellenőrzései. Két szakértő érkezett, akik ellenőrzik és minősítik a lengyelországi feldolgozóüzemeket." - mondta az Euronewsnak Pawel Niemczuk, főállatorvos.

Egyelőre egy ország sem mondta vissza teljesen az importot Lengyelországból, de több államból az eddigieknél kisebbek a megrendelések, érzékeltette a húsbotrány okozta közvetlen károkat Witold Choinski, a Lengyel Hússzövetség vezetője.

"Az imázsveszteség természetesen a mostani károknál is nagyobb. Hosszú éveken át azon dolgoztunk, hogy jó nevet szerezzünk a lengyel húsnak. Most ki kell mondanunk, hogy a reputációnk romokban hever, és a botrány gazdasági következményei beláthatatlanok. Amit elvesztettünk, a közeljövőben lehetetlenség újraépítenünk." - közölte a Choinski.

A beteg állatok húsából hét tonnát Lengyelországban adtak el, három tonna húst exportáltak tizenegy uniós tagállamba, köztük Magyarországra. A lengyel hatóságok szerint a hús nem veszélyes az emberi egészségre.