Több jogosítványt kap az élelmiszerlánc-felügyelet

Agro Napló
A járványügytől a természetvédelmen át az erdőgazdálkodásig és halászatig bezárólag 16 törvényt változtat meg zömében apróbb változtatásokkal az agrárszabályozási módosító csomag, amelynek tárgyalását kedden kezdte el az Országgyűlés.

A gyakorlati tapasztalatok, valamint az uniós jogharmonizációs kötelezettségünk indokolja tizenhat agrártárgyú törvény a módosítását, amelyeknek már jövőre hatályba kell lépniük - mondta az előterjesztésről az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a MTI tudósítása szerint. Farkas Sándor a természetvédelmi törvény változtatásáról szólva közölte: pontosítják a natúrpark definícióját, és a jogszabály a jövőben egyértelműsíti, hogy a miniszteri hozzájárulás a névhasználathoz nem eredményez új természetvédelmi területet.

Változik a vadászkamarai törvény is, a jövőben a kamara által kiállított vadászjegy és engedély ellenértéke nem minősül igazgatási szolgáltatási díjnak, mert azt nem hatósági szolgáltatásért fizetik, a bevételt pedig a kamara az államtól átvett feladatainak ellátására fordíthatja.

Az élelmiszerlánc-biztonság kérdéséről szólva az állam küldetésének nevezte a minőség javítását, a legnagyobb veszélynek pedig a termékhamisítást nevezte. Növekszik az első és a további forgalomba hozók felelőssége is a nem hazai előállítású termékek esetében, és bővül a nyilvánosságra hozható adatok köre.

Szintén nő az élelmiszerrendészek jogosítványa, akik a jövőben igazoltathatnak, átvizsgálhatják a ruházatot, a csomagot, feltartóztathatnak járműveket és akár elő is állíthatnak, ellenszegülés esetén bilincset is használhatnak.

A járványügyi szabályok is változnak az állategészségügy esetében, a fertőző betegségek elleni gyors fellépés érdekében. Az államtitkár szükségesnek nevezte a gyors, azonnal bevethető, speciális tudással rendelkező személyi állomány megszervezését. A bírságolással kapcsolatos szabályokról azonban azt mondta: lehetőség lesz halasztott, vagy részletfizetés engedélyezésére. 

Farkas Sándor a hazai piac védelme és a minőségi élelmiszerek exportjának növelése érdekében tartotta szükségesnek állami minősítési rendszer bevezetését, és mint mondta, az ellenőrzések száma csökkenthető azzal, ha bővül az állami monitoring rendszer.

Az erdőtörvény is változik, lehetőséget biztosítva az évtizedekkel ezelőtt megkötött és hamarosan lejáró megbízási szerződések meghosszabbítására másfél évvel, hogy a mintegy 200 ezer hektárnyi erdő tulajdonosai felkészülhessenek az új szerződések megkötésére. Az illegálisan kitermelt és elkobzott fa a jövőben közérdekű célja is felhasználható lesz.

A hegyközségi szervezetek a jövőben borrégiókkal is kiegészülnek, amelyek az országos és a borvidéki szint közé ékelődnek.

Fidesz: szakmai tapasztalatok indokolják a változtatásokat

Győrffy Balázs (Fidesz) a szakmai tapasztalatokkal indokolta a változtatások szükségességét, a csomag céljának pedig az egységes jogalkalmazást, a hatékony közfeladat-ellátást nevezte. Szavai szerint a hétköznapi munkavégzést egyszerűsíti a borgazdálkodási törvény azon módosítása, hogy a gazdasági aktáknak tartalmazni kell a élelmiszerlánc-azonosító számot.

Az erdőgazdálkodási törvény eddig a szállítással kapcsolatban nem tartalmazott részletes előírásokat - mondta -  de az illegális fakitermelése eredményes felderítését könnyítheti, hogy dokumentálni kell a járművek és a szállítás adatait. 

A politikus üdvözölte, hogy a minisztériumoknak a jövőben ágazati értéktárakat kell fenntartaniuk. Ugyancsak támogatta a térképészeti tevékenységgel kapcsolatos szabályok változását, amelyek eredményeként jobb kataszteri adatok állhatnak rendelkezésre. Ugyancsak támogatta a hivatalos halőrrel kapcsolatos szabályok pontosítását, szerinte a változtatás a hatékony közfeladat-ellátást szolgálja.

Fazekas Sándor (Fidesz) hasznosnak nevezte az elmúlt évek jogalkalmazási gyakorlatában felmerült problémákat orvosló törvényjavaslatot. Kiemelte a natúrparkokra vonatkozó rendelkezéseket. A hungarikumtörvény módosításával összefüggésben közölte, a jogszabály bizonyította a létjogosultságát. Fontos külön odafigyelni a helyi és a megyei, illetve az ágazati értéktárakra.

Földi László (KDNP) szerint nemzetgazdasági szempontból kulcskérdés a magyar agrárium helyzete, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minél jobb helyzetbe hozzák az agráriumból élőket. A KDNP teljes egészében támogatja a törvényjavaslatot - tette hozzá.

Jobbik: a javaslatok többsége támogatható

Steinmetz Ádám, a Jobbik vezérszónoka szerint a javaslatokat bürokráciacsökkentőnek ítélte, amelyek többsége támogatható.  A piacvédelemről és a minőségvédelemről szólva további menedzselő tevékenységet tartott szükségesnek. A politikus is üdvözölte, hogy a halgazdálkodás területén meghatározták a halőr működési területét. Fontosnak ítélte, hogy mindenki számára nyilvánvaló legyen, hol, milyen feltételekkel láthatják el munkájukat. Az orvhalászat elleni hatékonyabb fellépést is segíti a változtatás - mondta.

Az erdőgazdálkodási törvényről szólva közölte: az erdők többsége osztatlan közös tulajdon, aminek hadat üzen az agrártárca. Üdvözölte, hogy szigorodik a fa és fatermékek állami ellenőrzése az által, hogy a szállítás is szigorú dokumentációhoz kötött.  Ugyancsak üdvözölte, hogy a vadászjegy kiállítása igazgatási szolgáltatási díj mentes lesz a jövőben.

A szőlő és borászati ágazatról szólva az érdekvédelem erősítését tartotta szükségesnek. Tarthatatlannak ítélte például az idén kialakult helyzetet, amikor igen alacsony felvásárlási árakat diktáltak a borászatok. Azt mondta, ha ez tartóssá válik, sokan hagyhatnak fel a szőlőtermesztéssel.

MSZP: jórészt támogatható a javaslat, de vannak kérdések

Varga László (MSZP) jórészt támogathatónak nevezte a 16 törvényt módosító előterjesztést, de néhány ponttal kapcsolatban kérdéseket fogalmazott meg. Azt firtatta, mi indokolja, hogy a vadászati engedély kiadása díjmentes lesz, illetve hogy a vadászat kapcsán beszedett egyéb díjak a kamaráé lesznek. Annak indokát is tudakolta, miért lesz ingyenes a halastó üzemeltetéséhez az ökológiai célból szükséges vízkivétel. Szorgalmazta a kutak engedélyezésének díjmentessé tételét, ha már ezen a két területen díjmentességet biztosítanak. Az ellenzéki politikus közölte, a törvényjavaslatról végleges álláspontjukat később alakítják ki.

DK: nem kell ész nélkül kirugdosni az embereket

Vadai Ágnes (DK) egyetértett azzal, hogy vannak előremutató részei a törvényjavaslatnak, amelynek elfogadása részben bürokráciacsökkentést is jelent. Szóvá tette, hogy az Agrárminisztériumból környezetvédelemért felelős munkatársakat bocsátottak el. Ha csökkenteni akarják a bürokratikus terheket, annak nem az a megoldása, hogy ész nélkül kirugdosnak embereket a minisztériumból - hangoztatta.

A képviselő azt tudakolta, miért tolják el az erdőgazdálkodás és a sertéstartás területén az elektronikus ügyintézés, illetve bejelentés bevezetésére vonatkozó határidőket.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára zárszavában egyetértett azzal, hogy bizonyos mértékben bürokráciacsökkentést tartalmaz a törvényjavaslat, amelybe azonban nem tartoznak bele a minisztériumok létszámával kapcsolatos kérdések. A kúttörvény beterjesztése a Belügyminisztérium hatásköre, az agrártárca együttműködik a javaslat kidolgozásában - mutatott rá.

Jelezte, hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az osztatlan közös tulajdon kérdéseit rendező törvény. Vadai Ágnesnek pedig azt mondta, ha annyira aggódik a minisztérium dolgozóiért, gondoljon arra, hány írásbeli kérdést nyújt be a tárcának, azok megválaszolása ugyanis komoly munkát jelent.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!