Több mint négyezer fiatal akar gazda lenni

Agro Napló
Szakértők szerint 103 lesz a ponthatár a fiatal gazda pályázaton

Lezárult a fiatal gazda pályázat beadása, amelyen az Agrárközösség számítása szerint több mint négyezren indultak idén. Ebből nyolcszázan nyerhetnek el támogatást, akiket az MVH nyár végén, ősz elején értesít majd, elfogadták-e az elképzelésüket. A gazdálkodók már a következő mezőgazdasági pályázatra, a tanyafejlesztésre is készülnek.

Június elsejével zárult a 2015. évi fiatal gazda támogatás beadási határideje, így az előző költségvetés terhére kiírt EMVA források ezennel teljes egészében kiosztásra kerülnek. Az Agrárközösség nevű szervezet számításai szerint az elmúlt két hétben, május 18 – június 1. között több mint négyezer fiatal gazda adta be pályázatát. Török Zoltán, pályázati üzletágvezető elmondta, tavaly 3 500-an pályáztak, ebből négyszázan nyertek első körben, majd az év végén leszállított ponthatárral további ezerkétszázan. Idén a némileg könnyített feltételekkel kiírt fiatal gazda támogatásra pályázó négyezer jelentkezőből nyolcszázan kapnak majd támogatást.

Elérte a 103 pontot?

Több fiatal gazda tette fel a kérdést, „vajon hol húzzák majd meg a ponthatárt?” Természetesen erre most még nem lehet pontos választ adni, ugyanakkor lehet következtetni a körülbelüli értékre – mutatott rá Török Zoltán. A 2014. évi fiatal gazda támogatás keretösszege csaknem 4,5 milliárd forint, az elérhető maximális pontszám pedig 120 pont volt. Ennek tükrében az első körös nyerteseknek minimum 103 pontot kellett elérniük.


A most záruló lehetőségnél a keretösszeg több mint duplája a tavalyinak, de idén több pályázó indul, viszont az elérhető legmagasabb pontszám 115 pont. Figyelembe véve ezeket a körülményeket, jó esélyekre az számíthat, akinek az előzetesen számított pontszáma most is a 103 pont körülit érte el. Az Agrárközösség a benyújtott fiatal gazda támogatás eredményeiről és az értékelések fejleményeiről heti hírlevélben, naprakészen pedig a facebook oldalon tájékoztatja az érdeklődőket.

Ön elkövette ezeket a hibákat?

Az Agrárközösség tapasztalata szerint a nem hozzáértő pályázatírók sokszor félrevezetik és tetemes veszteségeket okoznak a gazdálkodóknak. Az egyik pályázó arról számolt be, több pályázatíró is azt javasolta, váltsa ki az egyéni vállalkozóit, valamint kerüljön föld a nevére, ha indulni akar a fiatal gazda támogatásért. Pedig teljesen más dokumentumok lényegesek a pályázat elbírálása során, az egyéni vállalkozóival pedig havi 50 000 forint kiadást vett a nyakába feleslegesen.

Egy másik fiatalember pályázatírója 103, míg az Agrárközösség 109 elérhető pontszámot számolt ki, ami ugye nem mindegy. Egy fiatal hölgy pedig tavaly annak ellenére nem nyert, hogy közel maximális ponttal indult. Akkor sem nyert, amikor 2014 év végén a második körben 103 pontról 90 pontra szállították lejjebb a ponthatárt. Később kiderült, a támogatás megigényléséhez alapfeltételül szabott minimális üzemméret nem került betervezésre a pályázati anyagában. Ráadásul ez a pályázatíró is kiváltatta az ügyféllel a vállalkozóit, amit az elbírálásig működtetett is, 250 000 forintos veszteséget okozva, valamint a termelői csoportba is beléptette, további 100 000 forintos kiadást idézve elő. Mindkettő ráért volna, amikor a nyertes határozatot megkapja.

Általános, hogy a pályázatíró cégek azzal riogatták a fiatalokat, nem indulhatnak a pályázaton, mert képzési támogatást vettek igénybe. Holott több képzési támogatást is kivételként sorol fel az idei rendelet, tehát indulhattak.

Jön a tanyapályázat

Az Agrárközösségnél már a következő, úgynevezett tanyapályázatra készítik fel az érintetteket. Ezt a forrást várhatóan június végén – július elején írják ki, és az előzetes információk szerint egy hónapig lesz nyitva.

A Békéscsabán és Budapesten működő szervezet a növekvő érdeklődés miatt néhány hónapon belül Kecskeméten is ügyfélszolgálati pontot nyit, ahol minden pályázati és mezőgazdasági pénzügyi kérdésben segítenek majd a gazdálkodóknak

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!