Több száz vállalati partnernél tanulhatnak a MATE duális hallgatói

Agro Napló
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) mintegy 315,656 millió forint támogatással fejlesztette duális és kooperatív képzéseit 2017 szeptembere és 2021 májusa között egy témában megvalósított projekt kapcsán az egyetem, így számos új duális alap- és mesterszakot indított, megduplázva a duális hallgatókat fogadó vállalati partnereinek számát és tizenhat újgenerációs digitális tananyagot is kidolgozott a felsőoktatási intézmény – közölte a MATE az Agro Naplóval.

Mint azt Gyuricza Csaba professzor, a MATE rektora a projekt kapcsán hangsúlyozta, a megvalósult fejlesztések jelentősége messze meghaladja a befektetett összeg kereteit, mind az egyetem, mind a duális szakokon diplomát szerző hallgatók előmenetele szempontjából.

Közölte: „a MATE-ra felvételizők ma már tizenhárom duális alapszakon és nyolc duális mesterszakon szerezhetnek alapvetően fontos elméleti és a munka világában azonnal hasznosítható gyakorlati tudást. Vállalati partnereink száma ráadásul a projekt időtartama alatt jelentősen megnövekedett, így jelen pillanatban 106 céggel 160 együttműködési megállapodásunk van érvényben. Vannak ugyanis olyan vállalatok, amelyek több szakról is fogadják a duális képzési formában tanuló hallgatóinkat.”

Mint arra Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettes rámutatott: az egyetemek tevékenysége eleinte kizárólag a tudományos pillérre épült, mára azonban a gyakorlati tudás szerepe rendkívül felértékelődött. A XXI. század igényeinek megfelelően az erős és mély tudományos alapok mellett közvetlenül hasznosítható gyakorlati ismereteket is át kell adni a hallgatóknak, melyre a duális és kooperatív képzési forma kiváló lehetőségeket biztosít.

A duális képzésre két lépcsőben kell felvételizni: egyrészt elegendő pontszámmal kell rendelkezni az áhított szakra, másrészt meg kell felelni a kiválasztott vállalati partner által szervezett elbeszélgetésen is. Sikeres felvételi esetén a hallgatók az egyes félévek első 13 hetében egyetemi oktatásban részesülnek, majd a szorgalmi időszak lezárásával kezdődhet a vállalati partnernél töltött gyakorlati idő.

„Bár elsőre úgy tűnik, hogy a cégeknél töltött idő miatt nem jut kellő idő a vizsgákra való felkészülésre, a gyakorlat azt mutatja, hogy duális hallgatóink a vizsgákon is jobban teljesítenek. Kitartó és elhivatott munkájuk eredményeként pedig diplomaszerzés után azonnal számíthatnak a partnercégek állásajánlatára is” – mondta Bodnár Ákos projektvezető, a MATE duális és gyakorlati képzési osztályának vezetője.

Az Európai Unió és az európai szociális alap vissza nem térítendő támogatásával megvalósult EFOP-3.5.1-16-2017-00009 projekt ez év május 31-én zárult – tartalmazza a MATE közleménye.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult a MATE Alumni honlapja

Elindult a MATE Alumni honlapja

 A gödöllői székhelyű felsőoktatási intézmény számára kiemelten fontos, hogy végzett hallgatói nyomon tudják követni egymás szakmai pályafutását, karr...

Keresztféléves képzések a MATE-n

Keresztféléves képzések a MATE-n

Jövő év februárjában kezdhetik meg tanulmányaikat azok a már diplomával rendelkező hallgatók a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE), akik k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!