MENÜ

Több százmilliárdnyi forint juthat a hazai gazdáknak

Agro Napló 2020.05.25.

Több százmilliárdnyi forint támogatáshoz juthat hozzá mintegy 170 ezer hazai gazda, hazánk ugyanis kiemelkedően segítette a magyar gazdálkodókat – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agro Naplóval.

 

A tájékoztatás szerint nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mennyiségű egységes támogatási kérelmet adtak be – a veszélyhelyzet idején – az agrárkamara falugazdászai. A NAK közreműködésével 113 446 támogatásigénylés történt meg a május 15-i szankciómentes beadási határidőig. Ezzel százezernél több magyar gazda juthat a mostani nehéz helyzetben összesen több százmilliárd forintnyi támogatáshoz. Míg Magyarország és a kérelmek beadásában komoly szerepet vállaló NAK időben és jól megszervezte a folyamatokat, addig számos országban futhatnak a gazdák a pénzük után – jegyzi meg a köztestület.

A járványügyi veszélyhelyzetben Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sikeresen teljesített az egységes támogatási kérelmek beadása során. Május 15-én zárult le az idei egységeskérelem-beadás első, szankciómentes benyújtási időszaka, addig 113 446 darab támogatásigénylést adtak be a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közreműködésével a gazdálkodók, közel annyit, mint 2019-ben (ez tavaly 113 581 kérelem volt). A magyarországi gazdálkodók összesen 166 903 egységes kérelmet adtak be az idén a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), amely alig 1,2 százalékkal marad el a múlt évitől.

A koronavírus-járvány okozta helyzetre tekintettel számos európai ország kérte a benyújtási határidő eltolását, míg Magyarország vállalta, hogy – a támogatások mielőbbi kifizetését célozva – tartja az előzetesen meghatározott dátumot. A halasztás mellett döntő országok részeredményeit illetően elmondható, hogy eddig Angliában a tavalyi kérelmek számának alig 88 százaléka, Franciaországban 73 százaléka, Ausztriában és Portugáliában 60 százaléka, míg Lengyelországban közel 40 százaléka érkezett be.

A határidőt hazánkkal együtt tartó Szlovákiában 17 589 kérelem került befogadásra, amely jelentősen elmarad a 2019-es mennyiségtől (26 677). A határidő betartása mellett hazánkhoz hasonló sikert könyvelhet el Észak-Írország, ahol viszont a magyarországi kérelmek alig 15 százalékát kezelik. Itt 24 494 kérelmet adtak be, amely csupán 107-tel maradt el a tavaly azonos időszakban fogadottaktól.

Magyarország betartva a meghatározott határidőket, időben megteremtette a gördülékeny egységeskérelem-beadás feltételeit, amelynek első, meghatározó szakasza nemzetközi összehasonlításban is kiváló eredménnyel zárult. Ebben nélkülözhetetlen szerepe volt – ahogy az utóbbi években mindig – a NAK munkavállalóinak. További információk a kérelmek beadásáról a NAK honlapján érhetők el – tartalmazza az összegzés.