MENÜ

Több támogatást kaptak a gazdák 2016-ban

2017.01.16.

Az előző évinél csaknem húszmilliárd forinttal több támogatást kaptak a gazdák a nemzeti költségvetésből tavaly – írta a Magyar Idők az AKI beszámolója alapján. Az első kilenc havi adatok szerint a tejtermelőknek kifizetett rendkívüli hozzájárulás mellett a kárenyhítésre is nagyobb összeg jutott.

Jól jártak tavaly az agrárgazdaság szereplői, különböző jogcímeken több mint 406 milliárd forintnyi támogatást kaptak a gazdák az első három negyedévben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokon belül a termelőknek közvetlenül nyújtott támogatásokra 234,3 milliárd forintot, a vidékfejlesztési intézkedésekre 78,6 milliárdot, a halászati programokra pedig 1,9 milliárd forintot folyósított tavaly a kormányzat. Ezen felül a piaci intézkedések esetében 14,7 milliárd forintot vettek igénybe a kedvezményezettek. A teljes összeg az egy évvel korábbihoz képest mintegy 22 milliárd forinttal kevesebb. A visszaesés mögött elsősorban a Vidékfejlesztési program áll, a 2020-ig tartó új ciklusban ugyanis tavaly jelent meg a pályázatok többsége, a kifizetések jellemzően idén kezdődnek.

Jelentősen nőtt ugyanakkor a nemzeti forrásból kifizetett összeg, a gazdák szeptember végéig összesen 76,7 milliárd forintot kaptak a központi költségvetésből, ami mintegy 20 milliárd forinttal meghaladja az előző évi kifizetést. Legnagyobb mértékben a folyó kiadások és jövedelemtámogatások részeként kifizetett összeg nőtt, összességében 13,9 milliárd forinttal. Emellett az agrárkárenyhítési alapból is csaknem ötmilliárd forinttal több támogatást vehettek igénybe az érintettek, mint egy évvel korábban. Az egyes állatbetegségek megelőzését 7,4 milliárd forint segítette, az átmeneti nemzeti támogatások kerete pedig 26,2 milliárd forint volt az első három negyedévben, ez csaknem 5,4 milliárd forinttal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az átmeneti támogatások közül szinte minden jogcím esetében szűkült a támogatási lehetőség. Kivételt képez ez alól a tejtámogatás, valamint a Burley dohány kiegészítő támogatása és az anyakecsketartást célzó hozzájárulás, amelyeknél a nemzeti hozzájárulás bővült. A tejtermelők egyébként mintegy 6,3 milliárd forintnyi rendkívüli hozzájárulást kaptak tavaly. Az állatjóléti támogatások részeként 21,3 milliárd forintot fizettek ki az első kilenc hónapban a gazdáknak. Ebből 12,8 milliárd forintot a sertéstartók, 8,6 milliárd forintot pedig a baromfis gazdák kaptak.

A támogatási összegek mellett a kifizetés intenzitása is javult, így az AKI szakemberei szerint sikerült kiküszöbölni azt a gazdálkodói versenyhátrányt, amit az uniós források megváltozott kifizetési rendje okozott.