Több tavaszi gabonát és napraforgót, kevesebb szóját és zöldséget vetnek idén

Agro Napló
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet összegezte a 2018-as vetési munkálatokat. Ebből kiderül, hogy a gabonafélék vetési állapota országosan 15 százalékos készültséget mutat.

A tél végi és kora tavaszi időjárás kedvezőtlenül hatott a mezőgazdasági munkák végzésére. A nagy mennyiségben lehullott csapadék (havazás, esőzés) következtében túlnedvesedett a talaj és sok helyen belvíz borította a területeket, emiatt a tavaszi munkák kezdése későbbre tolódott. A szokatlanul hideg márciusi időjárás hatására a talajhőmérséklet nem érte el a vetéshez szükséges szintet, ami szintén negatívan hatott a vetéskezdetre.

Idén a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 2 millió 159 ezer hektárt tett ki – adta közzé felmérése eredményét az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A gazdák tervei szerint 1,177 millió hektáron kerül földbe tavaszi vetésű gabona, ez 15,2 ezer hektárral több, mint egy évvel korábban. A kukorica tervezett vetésterülete 19 ezer hektárral haladja meg a tavalyit, és eléri az 1 millió 44 ezer hektárt.

Csökken a tavaszi árpa és a zab erre az évre tervezett vetésterülete, ezeket a növényeket 50,4 ezer, illetve 35 ezer hektáron vetik idén a gazdák, míg a tavaszi búza előirányzott vetésterülete ezer hektárral több a 2017-esnél. Hibrid kukoricát 1,2 ezer hektárral nagyobb, 23,6 ezer hektáros területen vetnek idén a gazdák, míg a szemes cirok területe marad 4 ezer hektár.

Jelentősen, 18,5 százalékkal csökken a szójavetés tervezett területe, és várhatóan 53,9 ezer hektár lesz, ennek 3 százalékát vetették be április közepéig. A lucernatelepítés is 7 százalékkal kevesebb a tavalyi évhez képest. A napraforgó tervezett vetésterülete 15 ezer hektárral, 673 ezer hektárra nő, és április közepéig a terület 15,3 százalékán végeztek a vetéssel.

Cukorrépát 15,3 ezer hektáron, a tavalyinál 742 hektárral kisebb területen vetnek. A burgonya 2018-ban tervezett vetésterülete 10,7 ezer hektár, szinte megegyezik az előző évi tervezett területtel.

A zöldségfélék vetésterülete a jelentések szerint 6,6 százalékkal kevesebb a 2017. évitől. A tavalyihoz képest nagyobb területen terveznek csemegekukorica-, ipariparadicsom-, karfiol- és görögdinnye-termeléssel foglalkozni, ugyanakkor a zöldborsó tervezett területe 19,4 százalékkal, az étkezési paradicsomé 35,6 százalékkal, a zöldpaprikáé 12 százalékkal, a zöldbabé 17,4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

További részletek ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikor jön már az eső?

Mikor jön már az eső?

Nem és nem akar megérkezni a csapadék hazánkba. A hétvégén érkezett hidegfront is hiába lassult le és hullámzott napokig a közelünkben, csak nagyon ki...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!