Több tízmilliárd forintból fejleszthetnek a borászok

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Program (VP) keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatok számára – közölte az agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón Somlójenőn.
 Fotó: Fekete István/AM

Nagy István emlékeztetett – tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplót –, hogy a szaktárca a magyar borok értékesítését 3,5 milliárd forint forráskeretű promóciós program indításával segíti. A pályázati időszak 2020 év márciusában kezdődik és várhatóan április végéig tart majd. Hozzátette: a hároméves program két részre oszlik aszerint, hogy a célpiac európai uniós vagy harmadik ország területén található-e.

Nagy István elmondta, mindkét fejlesztési területre 6-6 millió eurót szánnak, hogy növeljék a magyar borok értékesítését.  Kifejtette: a kezdeményezés Európai Uniós szabályokban meghatározott fő célja: a felelős borfogyasztásról szóló tájékoztatás, valamint a magyar borrégiók és bornevek megismertetése a fogyasztókkal.

A tárcavezető kitért arra is, hogy az Agrárminisztérium idén januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásán belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Az érdeklődés mértékét jól mutatja, hogy az ágazati szereplők csaknem 400 kérelmet nyújtottak be, 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a szőlő-bor ágazat számára ez év december 31-ig kamat- és költségmentes hitel érhető el az Agrár Széchenyi Kártya keretében. Az ültetvényeik után hektáronként legfeljebb 1 millió forint igénybevett hitelig a minisztérium 100 százalékos kamat-, költség- és kezességi díjtámogatást nyújt a december 31-ig hatályba lépő hitelszerződések után - ismertette a tárcavezető.

Az eseményen felavatták a Tornai Pincészet új feldolgozóüzemét is. A fejlesztés kapcsán Nagy István kiemelte: a beruházás példaértékűen mutatja be, hogy miként lehet a helyi  viszonyokhoz leginkább illeszkedő technológiával kinyerni a termésből az igazi értéket. A családi pincészet által kiépített, saját fejlesztésű technológia – a szőlőszemek kíméletes feldolgozása, a hűtött héjon áztatás – tudományos eredményekből és piaci trendekből egyszerre táplálkozó átfogó megoldás. A rendezvényen zárásaként átadták a Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakat – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!