MENÜ

Több üzlettípus nyitva tartását kezdeményezi a NAK és a MAGOSZ

Agro Napló 2021.03.05.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) – különösen a tavaszi mezőgazdasági munkákra és az ellátásbiztonságra tekintettel – a tavaszi munkacsúcs időszakában kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a bejelentett járványügyi intézkedés alól mentesüljenek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar zavartalan működéséhez szükséges üzletek

 

Kiemelik: a földeken a tavaszi munkák elvégzése ugyanis nem tűr halasztást, mivel ez az éves magyar élelmiszertermelés alapja. 

A kormány által bejelentet járványügyi intézkedések szigorítását, köztük a nem létfontosságú üzletek két hétre (március 8-tól március 22-ig) történő bezárását.

A NAK illetve a MAGOSZ támogatja a járvány további terjedésének megakadályozása érdekében tett kormányzati lépéseket. Ugyanakkor az esedékes, halaszthatatlan tavaszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzése, illetve a lakosság hazai élelmiszerrel való biztonságos ellátása érdekében több üzlettípus nyitva tartását is kezdeményezi a kormánynál.

Így a NAK és a MAGOSZ indítványozza, hogy a gazdaboltok, a vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert forgalmazó kis- és nagykereskedelmi egységek, a mezőgazdasági gépet, alkatrészt és berendezést árusító, valamint ezek javítását végző üzletek, a vetőmag-felügyeletet, -vizsgálatot, -tanúsítást, -fémzárolás folytató egységek, a takarmányt, állateledelt forgalmazó üzletek, az állatgyógyszertárak, az állategészségügyi ellátást folytató laboratóriumok, illetve a termelői piacok a kéthetes lezárás alatt is működhessenek.

A NAK és a MAGOSZ ugyancsak kezdeményezi a dísznövényt árusító üzletek, virágboltok nyitva tartását is, hogy a nőnapra termesztett növényeket értékesíteni tudják a dísznövénykertészek – tartalmazza a két szervezet által közzétett közlemény.