2024. március 29. péntek Auguszta

Többet fizetnek a vágómarháért

Agro Napló
Jelentősen nőtt a vágómarha ára a hazai piacon, egy év alatt csaknem 69 forintot emelkedett a kilónkénti termelői ár – írta a Magyar Idők a KSH adatai alapján. A marhahúst exportáló termelők a tavalyinál öt százalékkal nagyobb bevé­telre tettek szert.

Átalakulóban van a hazai élőszarvasmarha-export szerkezete. A legtöbb állatot továbbra is Törökországba szállítják a hazai tenyésztők, az oda irányuló kivitel három százalékkal tovább bővült az év első hét hónapjában. Ausztriába ugyanekkor hat százalékkal, Oroszországba négy százalékkal csökkent a kiszállított mennyiség, míg Horvátor­szágba 30 százalékkal emelkedett a kivitel.

Az export teljes mennyisége nem változott az előző évihez képest, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az év első hét hónapjában a kiszállított élő szarvasmarhák súlya 26 ezer tonnát tett ki. Eközben az import dinamikusabban nőtt, az említett időszakban 21 százalékkal bővült, így 11 ezer tonnát tett ki a behozatal. A legtöbb szarvas­marha Németországból és Hollandiából származott.

Bár marhahúsból az előző évinél kevesebbet értékesítettek a külpiacokon a magyar termelők, a növekvő áraknak köszönhetően 5 százalékkal nagyobb bevételre tehettek szert az exportáló vállalkozások. A marhahús­import volumene 9 százalékkal – 7,6 ezer ton­nára –, értéke pedig 12 százalékkal nőtt. Az Agrárgazdasági Ku­tató Intézet jelentése szerint az árak itthon is jelentősen emelkedtek az elmúlt hónapokban.

Október közepén a vágómarha kilónkénti termelői ára meghaladta a 611 forintot, míg egy évvel korábban a vágóhidak csupán 542 forintot fizettek a termelőknek. A legértékesebb árunak továbbra is a fiatal bika számít, kilónkénti termelői ára október közepén megközelítette a 780 forintot, eközben a vágótehénért 566 forintot, a vágóüszőért pedig 611 forintot fizettek a feldolgozók.

Az Európai Bizottság októberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint az idén nem nő tovább a közösség marhahústermelése, a kibocsátás várhatóan 7,9 millió tonna körül alakul. A stagnálás okaként a szakértők elsősorban a kedvező tejpiaci kilátásokat jelölték meg. Az elmúlt években elsősorban a tejhasznú állományok felszámolása növelte a marhahústermelést. Ez a folyamat azonban a tejárak emelkedésével megállt. A várakozások szerint az unió összesen 268 ezer tonna marhahúst exportálhat az idén és 271 ezer tonnát 2018-ban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csökkent tavaly a sertéslétszám

Csökkent tavaly a sertéslétszám

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon 2,634 millió sertést tartottak tavaly december 1-jén, így az állomány 8 százalékka...

Jelentősen megugrott a sertésexport

Jelentősen megugrott a sertésexport

A hazai vágóhidakon hét százalékkal kevesebb szarvasmarhát, egy százalékkal kevesebb baromfifélét és négy százalékkal kevesebb sertést vágtak 2019 els...

Az aszály miatt gazdag a pult

Az aszály miatt gazdag a pult

Az előző évi aszályos nyár csökkentette a takarmánynövények mennyiségét, így az állattartók több állatot küldtek a vágóhidakra – derült ki az Agrárgaz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!