Tolnában átlag feletti a búzatermés

Agro Napló
Az országos átlagot meghaladó termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója kedden az MTI-nek.

Vendégh Edit arról számolt be, hogy az őszi búza 49 000 hektáros vetésterületének 72 százalékán aratták le a növényt, amely hektáronként 6,15 tonnás termést hozott. Befejeződött az aratás a 9200 hektáros őszi árpa ültetvényeken, itt hektáronként 5,4 tonnát takarítottak be a gazdálkodók. A 15 400 hektáron termesztett repce csaknem teljes területén végeztek az aratással, az olajos növényből átlagosan 3,44 tonna termett.

A legjobb búzatermés a tamási járásban volt, hektáronként 7,2 tonna, míg a többi Tolna megyei járásban 5,4-5,9 tonna termett.

A Tolna megyei eredmények idén is jobbak az országos átlagnál; a múlt heti adatok szerint őszi búzából országosan 5,23 tonna, őszi árpából 4,98 tonna, repcéből 2,8 tonna hektáronkénti átlagtermést mértek.

Az eddig betakarított növényfajták közül a 325 hektáron vetett magborsó hektáronkénti 1,26 tonnás mennyisége marad el a 2,17 tonnás országos átlagtól; a nagyrészt Dombóvár környékén termelt növényt viharkárok miatt nem tudták teljesen betakarítani.

A búza minőségéről a NAK megyei igazgatója elmondta: a nyári csapadék miatt a sikér- és a fehérjetartalom, illetve a hektolitertömeg is elmarad az elvárttól. Az eddigi adatok szerint a sikértartalom a megfelelőnek tartott 30 helyett 24 és 29, a fehérjetartalom 11-12 százalék között volt, és a még le nem aratott táblákban a csapadék még jobban kimoshatja a búzaszemek sikértartalamát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!