2024. március 29. péntek Auguszta

Töretlen a baromfi népszerűsége

Agro Napló
Magyarország exportja az első fél évben jelentősen növekedett, a behozatal nem változott számottevően, a pulykaimport mértéke viszont meredeken ível felfelé.

Az Európai Bizottság szeptemberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint az Európai Unió baromfihús-termelése meghaladhatja a 14,8 millió tonnát 2018-ban, 2,2 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest – idézi az AKI legfrissebb jelentését a Magyar Hírlap. A tanulmány kitér arra is, hogy a baromfihús-termelés tovább emelkedhet, és 2019-re elérheti a 14,9 millió tonnát. A közösség baromfihús exportja 2,5 százalékkal 1,6 millió tonnára nőhet, míg a baromfihús importja három százalékkal, 766 ezer tonnára csökkenhet 2018-ban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az unióban az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás 2014 és 2017 között csaknem tíz százalékkal 23,7 kilogrammra emelkedett, és 2018-ban elérheti a 24,1 kilogrammot. A közösség átlagát tekintve a baromfihús összes húsfogyasztáson belüli részaránya csaknem 32 százalék, és folyamatosan növekszik. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) októberben megjelent előrejelzése szerint a csirkehústermelés több mint két százalékkal emelkedhet 2018-ban az előző évihez képest. A pulykahúsok termelése egy százalékkal csökkenhet ugyanekkor – olvasható az AKI kimutatásában.

Az USDA szakértői szerint az Egyesült Államokban az egy főre vetített csirkehúsfogyasztás csaknem két százalékkal nőhet az idén, míg a pulykahús fogyasztásban nem várható lényeges változás. Az Egyesült Államok csirkehúsexportja egy százalékkal emelkedhet, míg pulykahúsexportja négy százalékkal csökkenhet a megfigyelt összehasonlításban. A baromfihús-termelésben és -fogyasztásban is egyaránt növekedés várható 2019-re.

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsimportja csaknem 41 ezer tonna volt 2018. január és július között, nem változott számottevően 2017 hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús behozatala két százalékkal 28 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 16 százalékkal négyezer tonnára emelkedett. A legtöbb baromfihús Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Hollandiából és Romániából érkezett.

Magyarország baromfihúsexportja húsz százalékkal 121 ezer tonnára emelkedett 2018. január–júliusban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele egy százalékkal 58 ezer tonnára csökkent, míg a pulykahúsé hét százalékkal 22 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia, Ausztria, Németország, Szlovákia, Franciaország és Ukrajna voltak a megfigyelt időszakban – részletezi az intézet tanulmánya.

Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon több mint 146 millió darab baromfit vágtak le 2018. január–augusztusban, ez 10,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában vágóhidakra került mennyiség. A csirke vágása 114 millió darabot, a vágópulykáé ötmillió darabot tett ki. Az Európai Bizottság adatai szerint 2018 szeptemberében 188 euró volt száz kilogrammonként az egész csirke uniós ára, ami 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának átlagárát.

Magyarországon a vágócsirke termelői ára (257 forint/kilogramm) 3,9 százalékkal volt magasabb ugyanekkor. A friss egész csirke feldolgozói értékesítési ára 7,3 százalékkal 487 forint/kilogrammra, a csirkemellé 12,6 százalékkal 1143 forint/kilogrammra emelkedett, míg a csirkecombé (442 forint/kilogramm) nem változott meg számottevően ugyan­ebben az összehasonlításban – olvasható a tanulmányban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő baromfiárak

Emelkedő baromfiárak

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!