Tóth Katalin Tusványoson a határon átnyúló agrárlehetőségekről beszélt

Agro Napló
A magyar tulajdonban lévő földeket meg kell őrizni, mert egyedül a föld jelentheti a megmaradást, illetve a helyben maradást a határon túli magyarság számára, mondta Tóth Katalin, a vidékfejlesztési tárca helyettes államtitkára „A határon átnyúló agrárlehetőségek!” elnevezésű szekcióülésen, Tusnádfürdőn.

Tóth Katalin, többek között a rendezetlen erdélyi földviszonyokról, valamint a határon túli agrárhálózat-építés jelentőségéről és a hamarosan útjára induló falugazdász hálózatról tartott előadást a XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy bár Romániában – jogi személyeken keresztül – külföldiek is szerezhetnek termőföldtulajdont, a tömbmagyar területeken még nem indult el ez a folyamat, annak peremén ugyanakkor már tapasztalhatók a jelei. Különösen az elöregedő térségekben lehet arra számítani, hogy erőteljes felvásárlás indulhat akár a közeljövőben.

A Magyar Kormány minden lehetséges segítséget megad az erdélyi magyar gazdák földhöz jutásának, illetve birtokban maradásának elősegítésére – szögezte le.

A helyettes államtitkár kitért a vidékfejlesztési tárca és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. közötti gyümölcsöző együttműködésre. A Nemzetgazdasági Minisztériummal kötött megállapodás alapján, ennek részeként elkezdheti működését Erdély szerte a falugazdász hálózat. A várhatóan ősztől működő szervezet feladata lesz többek között, hogy anyanyelvű szaktanácsadással és a pályázatokra való figyelemfelhívással segítse a magyar gazdákat.

Tóth Katalin előadásában a mintagazdaságok létrehozásának, a gyakorlati képzésnek és a helyi termékek marketingjének fontossága mellett kiemelte a vidékfejlesztési tárca által útjára indított gyakornok programot. Ennek keretében egy hétig 20 határon túli, felsőoktatási intézményben magyar nyelven tanuló és agrárképzésben résztvevő diákot fogadnak Erdélyből, akik bepillantást nyerhetnek a minisztérium és háttérintézményei munkájába.

A helyettes államtitkár szerint a Románia és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok élénkülése, a magyarság megmaradását is biztosító tényező, amit a Magyar Kormány ennek megfelelően prioritásként kezel. Előadásában hozzátette: Magyarország a Kárpát-medencei magyarsággal fennálló kapcsolatot még szorosabbra kívánja fűzni. Többek között ehhez és a határon túli magyarlakta területek integrált gazdaságfejlesztéséhez kíván hozzájárulni a nemrégiben megalakult Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma, ami alapjául szolgálhat a határon átívelő agrárgazdasági együttműködéseknek, és agrároldalról segíti a Wekerle Tervben is célul tűzött Kárpát-medencei Gazdasági Tér megvalósítását.

„A határon átnyúló agrárlehetőségek!” elnevezésű szekcióülés vendége volt a helyettes államtitkár mellett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, egyúttal a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának elnöke, valamint Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Miért érdemes szóját vetni?

Miért érdemes szóját vetni?

Nem indíthatjuk el az évet anélkül, hogy nem foglalkozunk a szójával. Baranyai illetőségű szaklap révén szívügyünknek tekintjük a szója termőterület a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!