Tovább bővíthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok

Agro Napló
Tovább bővíthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok, amelyek az utóbbi időben dinamikusan fejlődtek - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az MTI-vel.

 A magyar agrárminiszter tagja volt annak a magyar delegációnak, amely Orbán Viktor vezetésével egynapos hivatalos látogatáson járt kedden Moszkvában. 

    A közlemény szerint Fazekas Sándor moszkvai tartózkodása során rövid egyeztetést folytatott orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszterrel, akivel egyet értettek abban, hogy a magyar-orosz agrárkapcsolatok jelentős mértékben fejlődtek az utóbbi években. A magyar agrártárca vezetője szerint mindezt az is alátámasztja, hogy 2013-ban az év első 9 hónapjában 28 százalékkal haladta meg az Oroszországba irányuló magyar kivitel az egy évvel korábbi hasonló időszak szintjét. 

    A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: úgy látja, hogy az Oroszországba irányuló magyar agrárkivitel tovább növekedhet. Példaként említette az élőállat-export növelésének lehetőségét. 

    Fazekas Sándor tájékoztatta orosz kollégáját arról, hogy a magyar kiállítók idén is részt vesznek a februári moszkvai Prodexpo, és az őszi Arany Ősz elnevezésű élelmiszeripari szakkiállításokon. 

    A magyar miniszter jelezte Nyikolaj Fjodorovnak: számít rá, hogy orosz kollégája mihamarabb Magyarországra jön. A közlemény szerint az orosz mezőgazdasági miniszter magyarországi látogatása során várhatóan szóba kerülnek majd a tárgyalásokon a falusi turizmussal valamint az akvakultúrával és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos kérdések is. 

    Fazekas Sándor javasolta: tekintsék át azt is, hogy Magyarország mely orosz köztársaságokkal illetve körzetekkel építhet ki szorosabb kapcsolatot. A magyar vidékfejlesztési tárca irányítója orosz kollégájának utalt arra, szívesen látná ebben a körben a Csuvas Köztársaságot is.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Jó üzlet a pünkösdirózsa export

Nyugati réspiacra termelnek bazsarózsát Szolnok határában. Nagy befektetést igényel a most telepített 92 ezer tős ültetvény, de a sok éve külföldre sz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!