Tovább csökkent a tej termelői ára

Agro Napló
Az Európai Unióban megfigyelhető trendnek megfelelően Magyarországon is csökkent a nyerstej ára. Ahogy a közösségben, úgy idehaza is ennek következményeként egyre több tehenet küldenek a vágóhídra.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 65,98 forint/kilogramm volt 2016 júniusában – állapította meg friss jelentésében az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A zsírtartalom 0,07 százalékpontos, a fehérjetartalom 0,05 százalékpontos romlása és az alapár 1 százalékos mérséklődése miatt a nyerstej átlagára 3 százalékkal volt alacsonyabb júniusban a májusinál. A nyerstej átlagára 13 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 4 százalékkal alacsonyabb, 63,4 forint/kilogramm volt 2016 júniusában, egy hónap alatt 13 százalékkal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjától 11 százalékkal maradt el.
Az AKI adatai szerint a nyerstej kiszállítása 21 százalékkal csökkent júniusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 27 százalékkal, a feldolgozók 12 százalékkal exportáltak kevesebb nyerstejet. A termelők és a kereskedők nyerstej-kivitele 34 százalékkal haladta meg a feldolgozókét a vizsgált hónapban.

Az EU-ban a nyerstej árának év eleje óta megfigyelhető csökkenése és ezzel egy időben a takarmányárak, különösen a szójadara árának növekedése miatt tovább mérséklődött a tejtermelők árbevétele. A tejtermelők néhány hónapig még kitartottak a hitelek törlesztése miatt, azonban az elmúlt hónapokban már elkezdték levágni a teheneik egy részét. Az Eurostat adatai szerint a tehenek vágása az Európai Unióban 6 százalékkal, az EU-15-ben (a régi tagállamok) 5 százalékkal, míg az EU-13-ban (a kelet-európai tagállamok) 13 százalékkal nőtt az év első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A legtöbb tehenet (86 százalék) a régi tagországokban küldték a vágóhídra. Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon az év első öt hónapjában 1 százalékkal több tehenet vágtak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hazánkban a tejfelvásárlás az év első öt hónapjában 2 százalékkal bővült a KSH adatai szerint.

Az Európai Bizottság júliusi rövid távú kitekintése szerint az Európai Unióban a tejfelvásárlás 1,4 százalékkal, 153,8 millió tonnára nőhet 2016-ban az előző évihez képest. A tejfelvásárlás bővülése az év első négy hónapjában 5,5 százalék volt, a növekedés ezt követően lelassult, és a tejfelvásárlás az év második felében már elmaradhat az egy évvel korábbitól. A 2016 első negyedévi növekedéshez az is hozzájárult, hogy alacsony volt az előző évi bázis. Néhány tagország ugyanis a tejkvóta 2015. április 1-jei kivezetését megelőzően csökkentette a tejfelvásárlását annak érdekében, hogy minimalizálja a tejkvóta túllépése után fizetendő büntetőilleték mértékét.

Forrás: AKI/nak.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Növekszik a hazai borkészlet

Növekszik a hazai borkészlet

Az Európai Unió bortermelése a nemzetközi állománynak több mint hatvan százalékát tette ki az előző évben – idézte az Agrárgazdasági Kutató Intézet je...

Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilnak ígérkezik idén a tejpiac

Stabilitás jellemezheti idén a tejpiacot, a világpiaci folyamatokból arra lehet következtetni, hogy a nyers tej felvásárlási ára kismértékben emelkedi...

Fehérje terven dolgozik az EU is

Fehérje terven dolgozik az EU is

A tagállamok szakminiszterei hétfőn tárgyaltak a részletekről, többek között a KAP fehérjenövény termelést segítő támogtásairól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!