Tovább erősödhetnek a magyar-szász kapcsolatok

Agro Napló
A Magyarország és Szászország közötti kapcsolatok további erősítéséről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Thomas Schmidt szász regionális tárcavezetővel – közölte a megbeszéléseket követően lapunkkal az Agrárminisztérium (AM).
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

A tájékoztatás szerint a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni első hivatalos útján Nagy István agrárminiszterrel tárgyalt Thomas Schmidt szász regionális tárcavezető. A megbeszélésen a két tárcavezető az agrárdigitalizáció fontosságára hívta fel a figyelmet.

A magyar miniszter arról beszélt, hogy a mezőgazdaság XXI. századi helyzetét a digitalizáció és az adatok felhasználásának minősége határozza meg; ezek összehangolt alkalmazása ugyanis nélkülözhetetlen az eredményes gazdálkodáshoz. Hazánk ezért alkotta mega a Digitális Agrárstratégiát.

Emellett pedig nagy hangsúlyt kell fektetni az adatvédelem magas szintű szabályozására is. Az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatban Szászország komoly tapasztalatokkal rendelkezik, melyekre Magyarország is támaszkodhat. A tárgyaláson szóba került még a drónok mezőgazdasági alkalmazása és a repülő eszközök törvényi szintű szabályozásának fontossága is.

Nagy István az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) kapcsán arról szólt, hogy Magyarország a most következő pénzügyi ciklusban két átmeneti évvel számol. A miniszterek egyetértettek abban, hogy az uniós támogatási forrásokat minél egyszerűbben és rugalmasabban kell szabályozni. Ha ugyanis túl bonyolult a rendszer, és kellő átállási idő nélkül vezetik be, akkor az nem lehet sikeres. A magyar tárcavezető hangsúlyozta: objektív, mérhető indikátorokra van szükség a teljesítmények értékeléséhez, a KAP-nak pedig figyelembe kell vennie az egyes országok sajátosságait is.

A találkozón a vidéki kistelepülések megerősítése és fejlesztése is terítékre került. Nagy István a szász miniszter figyelmébe ajánlotta a Magyar Falu Programot. Az egyeztetésen Thomas Schmidt meghívta Szászországba a magyar agrárminisztert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!