2024. április 24. szerda György

Tovább szenved a kínai sertéságazat a disznó évében

Agro Napló
A kínai sertéstermelésben meglehetősen rosszul indul a disznó éve. Az ország sertéságazatának teljesítménye évente eléri az 1 ezer milliárd dollárt, ami jelentősen apad az afrikai sertéspestis terjedése miatt.

Kína tavaly augusztus óta küzd az afrikai sertéspestis terjedésével, melyet még idén sem sikerült teljesen megfékezni. Mindez azért is különösen aggasztó, mivel Kína a világ legnagyobb sertéstartó országa, ahol az élelmezésben kulcsfontosságú szerep jut a sertéshúsnak - írta az Origo.hu a Reuters összeállítása alapján.Az ország sertéságazatának teljesítménye évente eléri az 1 ezer milliárd dollárt.

Az országban évente 702 millió új malacot nevelnek a rendelkezésre álló, 2017-es adatok szerint. Az állomány 40 százaléka kisgazdaságok és magángazdálkodók udvaraiban található. Ezek a telephelyek évente legfeljebb 500 vágóállatot adnak le feldolgozásra. A beszámolók szerint a sertéspestis terjedése ezeket a kistermelőket sújtja leginkább. Többségüknek nincsenek meg az eszközei, sem az anyagi fedezete, hogy védelmet teremtsen a gazdasága számára a járvány ellen.

Így a ragály jelenleg potenciálisan mintegy 280 millió haszonállatot fenyeget.

A helyszínen készült riportokban megszólaló gazdák szerint a kormány és a hivatalos szervek nem segítik az állattartókat. Az egyik legnagyobb sertéstenyésztő megye, Csangtu egyik tisztviselője ugyanakkor azt mondta, annyi pénzt fordítottak a védekezésre, hogy azzal az egész megye csődjét kockáztatják, mert a sertéspestis elleni védekezés feladatait minden más elé sorolták.

Az augusztusban felbukkant fertőzés a 2019. január végi jelentések szerint már több mint 100 gazdaságot ért el. A kisebb gazdaságoknál már néhány tucat állat elvesztése is komoly gondokat okozhat a későbbiekben, de általános gyakorlat, hogy a ténylegesen fertőzött jószágoknál jóval több állatot kell levágni, hogy megállítsák a kór terjedését.

A farmgazdaságokkal foglalkozó egyik helyi elemző szerint legkorábban az év második felére állhat helyre a belföldi állattartás egyensúlya, és a most csökkenő állatállomány kívánatos mértékű gyarapítása. Mindazonáltal egészen biztosan a kínai belföldi sertéshús árának növekedésére kell számítani.

A kínai sertéságazat egy része azonban más nehézségekkel is küzd. A pestis miatt eddig 900 ezer állatot kellett levágni, ám van olyan sertéstenyésztő nagyvállalat, amelynek puszta fennmaradása is kérdésessé vált pénzügyi nehézségek miatt.

Sonkával törleszti adósságát egy cég, de lassan kifogy a sertésből is

Egyre nagyobb bajban van a sencseni tőzsdén jegyzett Chuying Agro-Pastoral Group nevű kínai mezőgazdasági vállalat – írja a Bloomberg. A friss hírek szerint a cég a tőzsdefelügyeletnek megküldött jelentése alapján már takarmányt sem tud vásárolni, annyira megcsappant a pénzállománya.

Mindez azért lényeges, mert a sertéstenyésztéssel is foglalkozó vállalat már jó ideje pénzügyi nehézségekkel küzd. Tartozik befektetőinek és hitelezőinek is, akiket egy ideje disznóhúsból készült termékekkel fizetett ki.

Helyzetét az afrikai sertéspestis terjedése tovább rontotta. Kínában a veszélyes kór megfékezése érdekében 900 ezer állatot kellett levágni országszerte.

Az állomány megcsappanása mellett az is problémát jelent, hogy a gazdaság növekedési ütemének lassulása miatt szigorodnak a vállalatok hitelfelvételét lehetővé tevő szabályok. A kínai cégnek pedig egyszerűen elfogynak a lehetőségei a prosperáló működés fenntartásához. A vállalat már tavaly novemberben visszafizetési nehézséggel küzdött. Közel 11 milliárd forintnak megfelelő összegű kifizetést kellett volna teljesítenie befektetőknek és egyes hitelek törlesztésére.

Akkor arról tudtak megállapodni, hogy ezért a bődületes összegért sonkát, illetve disznóhúsból készült ajándékcsomagokat adnak a hitelezőknek. Most viszont ez is nehézségekbe ütközhet a csökkenő állatállomány miatt.

Idén mintegy 80 milliárd forintnak megfelelő kötvényt kellene a cégnek kifizetnie, de egyelőre nem tudni, miből lesz meg rá a fedezet. A cég az előzetes várakozásoknál is rosszabb, közel 120 milliárd forintnak megfelelő veszteségről jelentett 2018-ra.

Ugyanakkor nem ez a nagyvállalat az egyetlen kínai cég, amely kötelezettségeinek pénzbeni kifizetése helyett más megoldásokkal próbálkozik a hitelezőknél. A HNA Group, egy pénzügyi vállalat, tavaly repülőjegyeket ajánlott a befektetőinek pénz helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tartósan drágul a sertéshús

Tartósan drágul a sertéshús

A sertéshús kiskereskedelmi árának emelkedését újabb 5-8 százalékra prognosztizálják az elemzők. Az afrikai sertéspestis kínai terjeszkedése tehet min...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!