Triplájára nőtt a garantált hitelállomány az agráriumban

Agro Napló
300 milliárd forint fölé emelkedett az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által garantált, az agrárgazdaságba kihelyezett hitelek állománya szeptember végére. A kedvezményes feltéteket kínáló COSME viszontgarancia program révén a legkisebbek hitelhez jutása is javult.

A beruházási és a normatív támogatások mellett a kedvező hitelkamatok és a támogatott kezességvállalási díjak is hozzájárultak az elmúlt években az agrárium finanszírozási lehetőségeinek javulásához – jelentette ki Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Az ágazat teljes hitelállománya 2018 első félévében az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint elérte az 1080 milliárd forintot, amiből 639,6 milliárdot a mezőgazdaság, a többit az élelmiszeripari szereplők számára folyósítottak. Előbbiből 306,4 milliárd forinttal részesedtek az egyéni gazdaságok, míg a többi a társas vállalkozások finanszírozását biztosította.

Az egyéni gazdaságok – családi gazdaságok és őstermelők – hitelhez jutási lehetőségeit jelentősen javítja az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) által biztosított kedvezményes díjú kezességvállalás is.

Olyannyira, hogy az elmúlt öt évben 100 milliárdról 300 milliárdra emelkedett az alapítvány által biztosított kezességvállalás mellett folyósított hitelek állománya - mondta Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója. Jelenleg több mint 19 ezer ügylet – legyen az Agrár Széchenyi Kártya, támogatás előfinanszírozási, forgóeszköz, folyószámlahitel vagy beruházási kölcsön konstrukció – mögött állnak kezességgel. Az ügyletek csaknem fele őstermelők, családi gazdaságok vagy mezőgazdasági egyéni vállalkozások hiteleihez kapcsolódik, az ügyfelek 85 százaléka pedig mikrovállalkozás. A kezdő vállalkozások, gazdálkodók sincsenek kizárva a támogatott kezességből. A Vidékfejlesztési Program 8 ezer kedvezményezettjéből 1400 ügyfelet segítettek finanszírozáshoz vagy az előleglehívás feltételeként előírt bankgaranciához.

A legkisebbek finanszírozási lehetőségeinek javításában igazi áttörést hozott az Európai Unió COSME (Programme for Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises), amelynek forrásait az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) az Európai Beruházási Terv keretében biztosítja, és az Európai Beruházási Alap közvetíti a felhasználást.

A program keretében kötött kezesség, vagy biztosított hitelgarancia ugyanis ingatlan vagy eszközfedezet nélkül, a szokásos piaci 2 százalékostól jelentősen elmaradó, mindössze 0,5 százalékos díj mellett vehető igénybe, és a banki kockázat 80 százalékát vállalja át az alapítvány.

Ráadásul ez a kedvezmény nem minősül állami támogatásnak, ami jelentős könnyebbség a mindössze 15 ezer eurós agrár de minimis kerettel gazdálkodni kénytelen termelőknek - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt. Ez pedig a költségvetést is tehermentesíti – 3 év alatt 900 millió forinttal –, mivel kiváltja az állami viszontgaranciát, aminek igénybevétele az uniós szabályok szerint már támogatásnak minősül, amit a de minimis keret mellett az uniós pályázatok támogatásintenzitásánál is figyelni kell. A COSME viszontgarancia lehetővé teszi azt is, hogy a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson vagy például a Vidékfejlesztési Programban már elnyert uniós támogatását banki társfinanszírozással kiegészítse - sorolta az államtitkár.

Az ország 91-92 százalékban kihasznált, 77,6 millió forintos de minimis keretét is tehermentesíti a program. Ugyanakkor a szaktárca által kezességvállalás támogatására fordított összeg ennek ellenére sem csökken: 2017-ben 656 millió forint volt, idén pedig mintegy 800 millió forint körül alakul – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Három évre nyertük el a COSME viszontgarancia-keretet, az eddigi kettő alatt több mint ezer ügylethez adtunk kezességet mintegy 20 milliárd forint hitelösszeghez hozzásegítve a gazdákat – hangsúlyozta Herczegh András –, eddig 9 bank és 5 takarékszövetkezet biztosított COSME viszontgaranciás alapítványi kezesség révén finanszírozást.

Mint mondta, jelenleg is tárgyalnak arról, hogyan hosszabbíthatnák meg a programot, amely egyébként a Közös Agrárpolitika új támogatási időszakának elején is könnyebbséget jelenthetne az agrárium finanszírozási környezetének biztosításához. A pénzintézetek stabil bevételnek tekintik a közvetlen támogatásokat, azok tervezett keretét azonban csökkenteni szeretné az Európai Bizottság a vidékfejlesztési forrásokkal egyetemben. Előbbinél 2018-as árakon számolva 16, utóbbinál 26 százalékos elvonás szerepel a következő KAP tervezetben, ami ellen számos tagállam tiltakozik és lobbizik.

Egyelőre annyi bizonyos, hogy az alap- és zöldítési támogatás újra egy összegben járna, de sokkal szigorúbb környezetvédelmi és igénybe vételi feltételek mellett, viszont megmaradna a kisgazdaságok átalánya mellett a fiatal gazdák normatív  támogatása és a termeléshez kötött támogatások rendszere is, vagyis a struktúra nem változik - hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Herczegh András mindenesetre arra számít, hogy tovább növekedhet az érdeklődés az alapítványi kezesség iránt, akár abban az esetben is, ha csúszik a KAP új szabályainak az elfogadása. Ugyanakkor egyik szakember sem számít az agrárhitelezés jelentősebb bővülésére az elkövetkező időszakban, mivel a legtöbb hitelképes ügyfélnek már vannak futó konstrukciói. Feldman szerint a cél inkább a meglévő finanszírozási portfólió egészségesebbé tétele lenne középtávon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!