Tudatos vadgazdálkodásra van szükség

Agro Napló
A vadhús "megújuló természeti erőforrás" és egészséges élelmiszer is, jó minőségű vadhús viszont csak tudatos, szakmailag megalapozott vadgazdálkodásból származhat - jelentette ki Kardeván Endre országos főállatorvos kedden egy budapesti szakmai tanácskozáson.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán megrendezett, a vadegészségügy aktuális kérdéseivel foglalkozó fórumon beszélt erről. Hozzátette, hogy a vadhús zsírokban, szénhidrátokban szegény, ugyanakkor fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag húsféle, így messzemenően megfelel a korszerű fogyasztói igényeknek.



Kardeván Endre kiemelte: az elmúlt négy évben a vadgazdálkodási ágazat és a szakigazgatás együttműködése jelentős szakmai és gazdasági eredményeket hozott. Így például a Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-ben megalkotta a vadhúsrendeletet, amely könnyebbé tette a magyar családok vadhúsvásárlását, valamint a helybeni értékesítést. Emellett a vadhússal kapcsolatos jogszabályi változások árnövelő hatása következtében tartósan sikerült magasabb felvásárlási árat elérni a gímszarvas, dám, muflon és őz esetében.



A kedvező folyamatnak köszönhetően a 2012/13-as vadászati évben a teljes ágazati árbevétel 20,3 milliárd forintra emelkedett. Ebben a vadhúsból származó bevétel 5,3 milliárd forintot tett ki, és ezzel először haladta meg a külföldi bérvadászatból származó bevételeket. Így a vadhúsgazdálkodást meghatározó tényezővé vált a vadászatra jogosultak számára - jelentette ki az államtitkár. Ezen felül a vadgazdálkodási ágazatot sikerült tartósan nyereségessé tenni - hangsúlyozta az államtitkár.



Emlékeztetett: míg 2010-ben 160 millió forintos eredménnyel zárta az évet az ágazat, addig az előző vadászati évben ez csaknem a kilencszeresére, vagyis 1,4 milliárd forintra emelkedett. Így átlagosan 1 millió forinttal maradt több a vadászatra jogosultak zsebében.

Forrás: MTI, Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!