Tudományos kutatás a fenntarthatóbb környezetért

Agro Napló
Az európai országok agrárminisztériumainak részvételével működő Agrárkutatás Állandó Bizottsága (Standing Committee of Agricultural Research, SCAR) idén bemutatta az 5. Előretekintés (Foresight) elnevezésű tanulmányát, aminek elkészítésébe egy magyar szakértő is részt vett – közölte a szaktárca lapunkkal.

Az Agrárminisztérium (AM) emlékeztetett: javaslatára kérték fel Báldi Andrást, az MTA doktorát a rangos nemzetközi szakértői körbe, akik a szóban forgó szakmai anyagot elkészítettek. Ez a felkérés a hazai fenntarthatósági kutatások jelentős elismerését jelenti.

A 2050-ig terjedő időszakot vizsgálva a tanulmány felvázolja, hogyan alakítható fenntarthatóbbá a közvetlen és a tágabb környezet három fő tényezőre összpontosítva: az  étrend és  a táplálkozás javítása, az élelmiszer-rendszerek körkörösségének kialakítása és az elveszett biológiai sokféleség helyreállítása.

A kutatás célja, hogy bemutassa: a tudomány és az innováció miként segítheti a társadalmi és gazdasági fejlődést, valamint Európa felépülését a COVID-19 járványból. Konkrét tanácsokkal szolgál a döntéshozók számára, amelyek segítséget nyújthatnak a stratégiai tervezés során, így jelentősen támogathatják a társadalmi fejlődést.

Az 5. SCAR Foresight tanulmány „Resilience and transformation” (Az újrahasznosítás és az átalakítás) címen elérhető az Európai Bizottság weboldalán – olvasható az ismertetőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!