Tudományos kutatás az ammónia-kibocsátáscsökkentés szolgálatában

Agro Napló
A magyar tudomány eredményeinek hazai bemutatásában kitüntetett esemény a „Magyar Tudomány Ünnepe”, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által 17 éve megrendezett országos programsorozat; az idei rendezvény a „Jövőformáló tudomány” címet viseli, melyhez az Agrárminisztérium (AM) a mezőgazdasági termelés ammónia-kibocsátáscsökkentést érintő kérdéseiről tartott tájékoztatással csatlakozott.

A szaktárca közlése emlékeztet: mind a légszennyező anyagok kibocsátási leltára, mind az ammónia-kalkulátor, valamint az AM ammóniakibocsátás-csökkentési intézkedései is tudományos kutatási eredményekre épülnek, amely kutatásokat a minisztérium anyagilag is támogat. A szakpolitika kijelöli a kutatások irányát, a tudomány, a kutatási eredmények pedig hatással vannak a jövőbeli szakpolitikai intézkedésekre - hangzott el az AM online konferenciáján.

A téma fontosságát jelzi – emeli ki az AM összefoglalója, amit lapunk is megkapott –, hogy uniós irányelv határozza meg hazánk számára az egyes légköri szennyező anyagok kibocsátás-csökkentésének mértékét. A mezőgazdaságot leginkább az ammónia-kibocsátás csökkentése érinti, ami az állattenyésztéshez és a trágyakezeléshez köthető. A kibocsátott ammónia 90 százaléka származik az agráriumból. A nemzeti kibocsátás-csökkentési kötelezettségek, azaz a NEC Irányelv alapján az ammónia kibocsátást a 2005-ös kibocsátási szinthez képest 32 százalékkal kell csökkenteni 2030-ig.

A kormány idén májusban fogadta el az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, aminek alapján a következő években ammónia-kibocsátáscsökkentő intézkedéseket vezetnek be a mezőgazdaságban – jelzi a szaktárca ismertetése. Hozzátéve: az egyes intézkedések, mezőgazdasági tevékenységek kibocsátásáról évente országos leltárt kell készíteni. A sertéságazatban tevékenykedő mezőgazdasági termelők ammónia-kalkulátor segítségével mérlegelhetik az általuk választott technológia ammónia kibocsátási hatását. Jelenleg a modell a sertéságazatra vonatkozóan áll rendelkezésre, de folyamatosan fejlesztik és a jövő évben a baromfiágazatra vonatkozóan is elkészül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult az előlegkifizetés!

Elindult az előlegkifizetés!

Október 17-én hétfőn elkezdődött az idei egységes kérelmekhez kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés – mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!