Tulajdonosváltás a takarmánygyártó vállalatnál

Agro Napló
Többségi irányítást biztosító tulajdonrészt szerzett a SET Group a Farmer-Mix Takarmánygyártó-Szolgáltató és Forgalmazó Kft.-nél. A stratégiai befektetésre a korábbi tulajdonos nyugdíjba vonulása adott alkalmat.

Egy prémiumminőségű takarmányt gyártó cégről van szó, amelynek van egy kitűnő terméke, ám maga a vállalat átstrukturálásra szorul, s az ügyvezető, aki eddig irányította, épp nyugdíjba vonul – mondta el a Világgazdaság kérdésére Orbók Ádám, a SET Group stratégiai igazgatója. Hozzátette: nem arról van szó, hogy azért olcsó a vállalat, mert elveszítette a piacait, hanem mert kiöregedtek az alapító tulajdonosok.

A SET Group leányvállalata, a SET Goodwill and Enterprise Management a társaság korábban meghirdetett értékmegőrző programja értelmében augusztus 30-án megvásárolta a Farmer-Mix Takarmánygyártó-Szolgáltató és Forgalmazó Kft. 61 százalékos üzletrészét. A társaság közzététele szerint az üzletrész vételárának megfizetésére a Farmer-Mix Kft. sikeres cégátvilágítása után, de legfeljebb a szerződés aláírását követő húsz napon belül kerül sor.

A takarmányipari cég jövőjét biztosítandó, know-how adásvételi szerződést kötöttek a takarmánytermeléshez kapcsolódó tudás és tapasztalat megszerzése céljából. A megvásárolt know-how-t a Farmer-Mix Kft. rendelkezésére kívánják bocsátani. A takarmánygyártó cég modernizációjához kapcsolódóan új kutatás-fejlesztési részleget hoznak létre, amelynek egy éve lesz arra, hogy a korábbi tulajdonos által felhalmozott tudást átvegye, majd a saját termékportfóliójának bővítésére, valamint bizonyos célpiacok egyedi receptúráinak kidolgozására fordítsa.

Arról van szó – mondta a Világgazdaságnak a közzététel kapcsán Orbók –, hogy a Farmer-Mix piaca lényegében egyetlen termékre épült, de nem volt kiépített márkanév, és komolyabb marketingtevékenység sem. Egyetlen ember felhalmozott tudásáról van szó, s ennek átvételét jelenti a know-how vásárlás. Azért van egy évre szükség a tudás átadásához, mert eddig a fejlesztés is egyszemélyes volt, a felhasználók visszajelzéseit folyamatosan beépítették a termékbe. Ezt kell elsajátítania az új fejlesztőrészlegnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!