Túlérett almák a hűtőházakban

Agro Napló
Betároltak a gazdálkodók Kelet-Magyarországon. Minden almafajta túlérett egy kicsit, ezért inkább egy értékmentés folyt, mint tudatos tárolás – írta a Kelet-Magyarország.

A kereslet élénkülését részben a tőlünk északabbra fekvő országokban tapasztalt hóhelyzetnek köszönhetik a hazai termelők, a Lengyelországba készülő felvásárlók ugyanis sok esetben inkább hazánkból viszik el a gyümölcsöt. Az étkezési minőség forgalma mellett pedig akár még az ipari feldolgozás is újra beindulhat – fogalmazott dr. Takács Ferenc az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) elnöke. Hozzátette: a hazai almatermesztőknek nem a tavalyi volt a legjobb évük. Bár rekordmennyiség termett a gyümölcsből az országban, az alacsony árak és a kereslethiány miatt nehézkes volt az értékesítés. Az étkezési almáért sem tolongtak a felvásárlók, így jelentős mennyiséget tároltak be a gazdálkodók. 

- Jelenleg több ezer tonna betárolt almával rendelkezünk, aminek az értékesítése nincs veszélyben, az ár viszont annál inkább kérdéses – adott helyzetelemzést a nyírtassi Alma Trade Kft. szemszögéből Juhász József. Az ügyvezető szerint nem mondható el, hogy jelentős javulás történt volna az almapiacon. A kedvezőtlen helyzetet alapvetően két dolog generálja: az egyik a lengyel alma „nyomása", ami nem csak a belföldi helyzetet rontja, hanem az exportpiacokat is, beszéljünk akár a  Baltikumról, Nyugat-Európáról vagy a közel-keleti országokról. Most Magyarországon a lengyel alma 55 forint/kilogrammos áron érhető el, a belföldi árak pedig almafajtától függően nettó 50-80 forint körül mozognak, az ipari alma ára 15 forint/kilogramm.

- A másik probléma abból fakad, hogy a betakarítási szezon közben jelentkező borzasztóan alacsony felvásárlási árak következtében a legtöbb termelő megpróbálta valamilyen formában betárolni az almáját, bízva abban, hogy később talán majd jobb piaci árakat tud elérni. Sok esetben viszont a betárolt alma nagyon gyors minőségi romláson ment keresztül, köszönhetően az esetleges késői betakarításnak vagy a korszerűtlen hűtőtárolásnak. Az így betárolt alma jelentős része már nem étkezési minőségű, de mégis nagyon olcsó almaként jelent konkurenciát a valóban étkezési minőségű gyümölcsnek - fogalmazott Juhász József. A helyzet javulására talán március környékén lehet majd számítani, amikor már „kikopnak" az elavult hűtőkben tárolt gyümölcsök. 

- Olyan szektorban dolgozunk, ahol a költségeinket 90 százalékosan tudjuk csak megbecsülni, és általában a szezon közben nőnek, a bevételeink, pedig adott esetben nem érik el az előre tervezett 30-40 százalékát sem. Hosszú távon tervezni és fejleszteni így nagyon nehéz. A hektikusság kiküszöbölésére egy valós termelői összefogás és hozzá igazított, célzott kormányzati támogatás tudna segíteni. A fogyasztás élénkítésének jó eszköze lenne a húsiparhoz hasonló áfacsökkentés is, ami jelentős mértékben tudná mérsékelni a polcra került alma árait, ez pedig segítene abban, hogy a termelői és a fogyasztói árak közötti óriási különbség csökkenjen - tekintett előre az Alma Trade Kft. ügyvezetője.

Az elmúlt évek folyamatos fejlesztései ellenére sem elég jelenleg a gazdák rendelkezésére álló tároló- és hűtőház-kapacitás, már a tárolók folyosóin is almát helyeztek el - mondta Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

November első feléig 55-60 forint/kilogramm volt a termelői ár, de nem igazán volt rá kereslet.

- A jelenlegi becslések országosan mintegy 130-140 ezer tonnás betárolt készletről szólnak. Sajnos a termés egy része a minőség miatt nehezen tárolható. Általánosságban elmondható, hogy minden almafajta túlérett egy kicsit, ezért inkább egy értékmentés folyt, mint tudatos tárolás - összegzett Rácz Imre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevés alma és körte terem az idén

Kevés alma és körte terem az idén

A tavaszi fagyok és az aszály miatt idén az átlaghoz képest várhatóan 40-50 százalékkal kevesebb alma terem. A körtét még ennél jobban is megviselte a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!