Új alapokon a magyar-iraki agrárkapcsolatok

Agro Napló
Hivatalában fogadta Ali Hadi Al-Bayati Irak Magyarországra akkreditált nagykövetét Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára, akinek jelezte: Magyarország kész megosztani eddig megszerzett élelmezésbiztonsági és termelési tapasztalatait Irakkal – közölte a szaktárca lapunkkal.
Fotó: AM

A találkozón a tárgyalópartnerek eszmecserét folytattak az egészséges élelmiszereket előállító, biztonságos, környezetkímélő mezőgazdasági technológiákról, valamint az öntözésfejlesztés lehetőségeiről.

A bemutatkozó látogatásra érkezett diplomata elmondta: Irakban az akvakultúra fejlesztése is olyan terület, ahol elképzelhető a két ország közötti jövőbeni együttműködés. A múlt század '60-as és '70-es években a pontytenyésztés meghonosításában magyar szakemberek is részt vettek. A pontyot azóta is „magyar halként” szolgálják fel Irakban.

Ezenkívül a közel-keleti állam piaca lehet további feldolgozott magyar mezőgazdasági termékeknek, élelmiszereknek is – közölte a nagykövet.

A megbeszélésen szó esett még a hazai agrár-külkereskedelmi exportlehetőségekről, valamint az öntözésfejlesztéssel kapcsolatos lehetséges együttműködés lehetőségéről is – tájékoztatott az AM.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!