Új csomagolóüzem ad lendületet a Gallicoopnak

Agro Napló
A kilencvenes évek óta megötszöröződött a hazai pulykafogyasztás mennyisége, Magyarország jelenleg Európában az elsők között van ezen a területen – mondta Varga Mihály, pénzügyminiszter a Gallicoop Zrt. 1,689 milliárdos beruházással létrehozott új csomagolóüzeme átadásakor. Hozzátéve, hogy a kormány stratégiai célja, hogy támogassa azokat a fejlesztéseket, amelyek révén minőségi magyar élelmiszerek kerülhetnek az emberek asztalára.

A fejlesztést 805,329 millió forinttal támogatta a kormány a nagyvállalati beruházási program keretében. A miniszter megemlítette azt is, hogy a program 2015-ös indulása óta 53 milliárd forinttal járult hozzá 89 fejlesztéshez, amelyek közül 26 az élelmiszeripart érintette. A megvalósult beruházások összértéke 131 milliárd forint volt, és 2 ezer munkahely jött létre.

A beruházás fontos mérföldkő vállalatunk történetében. A csomagolás, kiszolgálás korszerűsítésével a kényelmi, konyhakész termékek kereslete iránt megnőtt vásárlói igényeket még hatékonyabban ki tudjuk szolgálni - mondta Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója. A vállalat a hazai piac legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő integrációjával rendelkező vállalata, amelynek tevékenységi köre a pulykakeltetéstől, a feldolgozásig és húskészítmények előállításáig, értékesítéséig terjed. Évente 39 ezer tonna élő pulykát vágnak le, az éves gyártási kapacitás meghaladja a nyolcezer tonna húskészítményt. Nyugat-Európa valamennyi országába szállítanak, de a környező országokban is jó versenyhelyzetben vannak. Nemrégiben kezdtük meg a szállítást egyebek mellett a szlovákiai, romániai, horvátországi, szlovéniai üzletekbe, ahol a háztartások számára könnyen és gyorsan elkészíthető termékeket kínálunk – tette hozzá Erdélyi István. Belföldi piaci részesedésük jelenleg 41 százalékot tesz ki. A cég árbevétele 2017-ben 30,644 milliárd forint volt, mintegy ezer embert foglalkoztatnak, a társüzemekkel együtt 1200-at.

Az új üzemben a legmagasabb élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően zajlik a szeletelt termékek gyártása, a vörösáruk hűtve raktározása, csomagolása, előkészítése szállításra.  A csomagolócentrum 1,689 milliárd forintos fejlesztés révén valósult meg. A fejlesztést 50 százalékban a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta, a fennmaradó részt a vállalat saját erőből finanszírozta. A 2200 négyzetméteres csarnokot a legmodernebb csomagoló és hűtőberendezésekkel szerelték fel. A létesítmény 55 szakembernek ad munkát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő baromfiárak

Emelkedő baromfiárak

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 6 százalékkal...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!