Új élelmiszert hirdetett ki az Európai Bizottság!

Agro Napló
Megjelent az Európai Bizottság 2022/673 végrehajtási rendelete, mely engedélyezi, hogy a mungóbabból származó fehérjét élelmiszerként hozzák forgalomba. Valamint a korábbi rendeletet is módosították.

2020-ban az Eat Just, Inc. vállalat (a továbbiakban: kérelmező) kérelmet nyújtott be a Bizottsághoz a mungóbabfehérje uniós piacon új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A kérelmező azt kérte, hogy a Vigna radiata növény magjából kivont mungóbabfehérjét az általános népességnek szánt fehérjetermékekben használják fel, kivéve a tejhelyettesítőket és az italfehérítőket. A „fehérjetermékek” kategória fehérjehelyettesítőkre vagy standard termékek – például hús, hal vagy tojás – helyettesítőire vonatkozik.

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy a mungóbabfehérje a javasolt felhasználási feltételek mellett biztonságos és a fehérjetermékekhez – a tejtermék-helyettesítőket és az italfehérítőket kivéve – élelmiszer-összetevőként hozzáadva az általános népesség körében megfelel az (EU) 2015/2283 rendelet 12. cikkének (1) bekezdésében meghatározott forgalomba hozatali feltételeknek – értesült a közleményből az Agro Napló.

2022. április 22-től számított öt éven keresztül csak az eredeti kérelmező (vállalat: Eat Just, Inc.; Cím: 2000 Folsom Street San Francisco, CA 94110 USA) jogosult az (1) bekezdésben említett új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára, kivéve, ha egy későbbi kérelmező az e rendelet 2. cikke alapján védett adatokra való hivatkozás nélkül, vagy az Eat Just, Inc. beleegyezésével engedélyt kap ezen új élelmiszer forgalmazására.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet mellékletét ezért ennek megfelelően módosítani kell.

A rendeletet az Európai Unió Hivatalos Lapjában hirdették ki, mely ide kattintva megtekinthető, és (2022. április 22-ét) követő huszadik napon lép hatályba.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!