Új irányok a talajvédelemben

Agro Napló
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a gazdálkodókat és az agrárszakembereket, hogy dr. Nagy István agrárminiszter elfogadta a Talajvédelmi Cselekvési Tervben szereplő, gazdálkodókat segítő stratégiai célokban megjelölt feladatok megvalósítását.

Így az országban lévő talajok hosszú távú fenntarthatósága érdekében a Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki. Ezek: a „hatásos talajvédelem”, a „talajvédelmet megújító tevékenységek” és a „modern alapinfrastruktúra kialakítása”.

Az összefoglaló emlékeztet: Magyarország világviszonylatban kiemelkedő talajadottságokkal rendelkezik, éppen ezért, ha mindez veszít értékéből, az több negatív következményt von maga után, mint a kevésbé jó talajok állapotromlása. Sajnos hazai talajok állapota nem javul, sőt számos tekintetben romló tendenciák mutatkoznak – állapították meg a szakértők.

Ezért a talajvédelem gyakorlata (beleértve a földhasználókat és a hatóságot egyaránt) megújításra szorul. Ennek a megújításnak az alapja a Talajvédelmi Cselekvési Terv, ami összefoglalja, milyen problémák merülnek fel a szakterületet érintően, egyúttal javaslatot is ad a problémák megoldására.

A Talajvédelmi Cselekvési Terv három stratégiai cél elérését tűzte ki. Így a „hatásos talajvédelem” elvének  érvényesítésének célkitűzései közé tartozik a Gazdálkodói Talajvédelmi Program bevezetése, valamint a hiteles és erős felügyelő hatóság kialakítása. A Gazdálkodói Talajvédelmi Program esetében – amint azt a neve is tükrözi – a talajvédelmi tevékenység középpontjában a gazdálkodó áll.

A program a földhasználó gazdálkodási céljaival és területi adottságaival összhangban lévő, az adott területre és gazdaságra speciálisan elkészült intézkedéscsomag, amelynek megvalósítása az érvényben lévő jogszabályi kötelezettségekkel összhangban történik. Lényege, hogy minden lehetőséget megad a gazdálkodó számára ahhoz, hogy a saját területei megóvásának középpontjában álljon. 

A stratégiai cél másik pillére, hogy a hatósági talajvédelemi munkában az engedélyező szerepkör helyett az ellenőrző tevékenységet erősíti meg. A változó környezethez való alkalmazkodás egyik kulcseleme a talajvédelmi szakterület működésében az az átalakulás, hogy az engedélyező, ellenőrző funkció mellett a kapcsolattartó, ismeretátadó, tanácsadó funkció is erősödjön, főként a mezőgazdasági termelést folytatók irányába.

A következő átfogó programpont a „talajvédelmet megújító tevékenység”, ami négy intézkedés keretében valósulhat meg az elképzelések szerint. Ennek alapjául a környezetkímélő, a termőföld minőségromlását megelőző, javító technológiák, módszerek kidolgozása, megalapozása, megosztása áll. Ennek ismertetése fontos, ezért megújítják a kommunikáció és tájékoztatási kampányt. A talajok megóvását csak egy felkészült szaktanácsadói rendszer képes megfelelő módon koordinálni. Továbbá a szakterületen használtható ismereteket széles körben csak a képzett gazdálkodók tudják alkalmazni. Ezért az edukációra is nagyobb figyelmet kell fordítani.

A „modern alapinfrastruktúra kialakítása” olyan stratégiai cél, amit csak egy korszerű technikai és tudásbázis fejlesztését  magában foglaló programmal lehet biztosítani. Az alapinfrastruktúra segíthet ugyanis teljesíteni azt a jogos társadalmi elvárást, hogy a gazdálkodók biztonságos, jó minőségű élelmiszereket állítsanak elő, ugyanakkor az élelmiszertermelés során a környezetet fenntartható módon használják.

A teljes dokumentáció a Nébih weboldalán érhető el – olvasható az ismertetőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Talajbiológiai vonatkozásban Kőrösi-Szabó Gábor tájékoztat, valamint a címhez kapcsolódóan a közelmúltban megrendezésre került III. Országos Szemlekör...

A magyar termőföld jó állapotban van

A magyar termőföld jó állapotban van

Magyarországon a talaj, a termőföld jó állapotban van nemzetközi összehasonlításban – hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékf...

Tudjon meg mindent a talajról!

Tudjon meg mindent a talajról!

Fontos, hogy a termelők vigyázzanak a talajokra, hogy elegendő és egészséges élelem legyen az emberek számára. Ezért kell mindent megtudni a talajról,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!