MENÜ

Új lendületet kap a magyar agrárium

Agro Napló 2020.12.02.

Jövő januártól kedvezőbb működési és adózási környezetben folytathatják tevékenységüket az őstermelők, a családi gazdaságok és az agrárvállalkozások, ezt a Magyar Közlönyben most megjelent, a családi gazdaságokról szóló (2020. évi CXXIII.) törvény teszi lehetővé, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezett.

 

A köztestület tájékoztatása szerint több fórumon is gyakorlatias tájékoztatókkal segíti a NAK a gazdálkodókat a számukra további kedvezményeket, lehetőségeket hozó változások megismerésében.

Az Országgyűlés novemberben ellenszavazat nélkül fogadta el a NAK által kezdeményezett, az Agrárminisztériummal (AM), a Pénzügyminisztériummal (PM) és az Igazságügyi Minisztériummal (IM) közösen kidolgozott törvénytervezetet, ami új alapokra helyezi a mezőgazdasági működési formákat, megreformálja az őstermelőkre vonatkozó szabályokat, továbbá a családi gazdaságokat erősítve, egyszerűsíti és az eddiginél is kedvezőbbé teszi az adózási rendszert. A törvény 2021. január 1-jén lép hatályba.

Így a jövő évtől három szervezeti forma mentén alakul a családi működési formák szabályozása; ezek az őstermelők, az őstermelők családi gazdaságai (ŐCSG), valamint a családi mezőgazdasági társaságok (CSMT). Azok a működési formák, melyeket a törvény nem érint (például egyéni vállalkozók), változatlan szabályok szerint működhetnek a továbbiakban is. A NAK külön internetes oldalon is összefoglalja az új jogszabállyal kapcsolatos tudnivalókat. Itt részletesen megismerhető a szabályozás, ki-ki aszerint is tájékoztatást kaphat, hogy jelenleg melyik kategóriába tartozik. A portálon elérhető egy adózási kalkulátor, megismerhetőek a jövőbeni működési formák, illetve az is, hogy az év végéig kinek milyen teendője van a változásokkal kapcsolatban.

A NAK mindemellett online rendezvényekkel, kiadvánnyal, videókkal is segíti tagjai tájékozódását, eligazodását – olvasható az ismertetésben.