Új megközelítésben vizsgálták a szikes életközösségek indikációs szerepét

Agro Napló
AZ Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani és Agrokémiai Intézete (TAKI) kutatóinak vezetésével új megközelítésben vizsgálták a szikes életközösségek indikációs szerepét – közölte honlapján a Talajtani Intézet.

A tájékoztatás szerint a Talajtani Intézet talajbiológiai osztálynak munkatársainak meghatározó részvételével végzett kutatás során arra a kérdésre keresték a választ, hogy az apajpusztai szikesek négy jellegzetes élőhelye közötti különbségeket milyen mértékben tükrözik vissza a talajokban fellelhető baktérium közösségek, illetve az ott élő hajtásos növények társulásai.

Viszonyítási alapul a négy élőhelyre jellemző talajfizikai és talajkémiai változókon alapuló főkomponens analízis (PCA) eredményét használták. Majd ehhez viszonyították a különböző bióta csoportok adatainak alkalmazásával kapott PCA eredményeket. A különböző adatokból számolt PCA eredmények közötti eltérés kvantitatív méréséhez a Procrustes analízist használták.

Megállapították, hogy a hajtásos növények és valamivel kisebb mértékben a talajlakó baktérium közösségek szeptemberre kialakuló együttesei elfogadhatóan pontos képet adnak az élőhelyek közötti különbségről, míg a júniusi baktérium közösségek inkább a pillanatnyi talajviszonyokat indikálják.

Az eredményeiket az Agronomy (IF=3,417; Q1) folyóiratban közölték. A publikáció elérhető a Csontos P., Mucsi M., Ragályi P., Tamás J., Kalapos T., Pápay G., Mjazovszky Á., Penksza K., Szili-Kovács T.Standing vegetation exceeds soil microbial communities in soil type indication: a Procrustes test of four salt-affected pastures. Agronomy 2021, 11, 1652.  webhelyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!