Új rekord várható a gabonatermelésben

Agro Napló
A FAO élelmiszerár-index stabil maradt; a globális készletfelhasználási mutató az elmúlt 16 év legmagasabb értéke felé masírozik.

Kép: ©FAO/ Genya Savilov

A mostani 2017-18-as szezon végével soha nem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre búza és kukorica, köszönhetően a vártnál jobb termésátlagoknak, olvasható a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, legújabb előrejelzésében.

A Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésből azt is megtudhatjuk, hogy a legfontosabb gabonafélék nemzetközi piaca a hatalmas készletek miatt kiegyensúlyozott marad. A készletfelhasználási mutató, ami a tartalékok nagyságáról árulkodik, pedig várhatóan eléri az elmúlt 16 év legmagasabb értékét.

A FAO élelmiszerár indexe eközben változatlan maradt januárban, és a tavaly ilyenkori értékéhez képest 3 %-kal alacsonyabb szinten van.

Sok termés – hatalmas készletek

A FAO előrejelzése szerint tavaly a megtermelt gabona mennyisége elérte a 2640 millió tonnát, ami 1,3 %-kal túltesz a 2016-os rekordértéken is.

A szemestakarmányok termelésének növekedése, kiemelten a kukorica az Európai Unióban, Mexikóban és Kínában, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 13,5 millió tonnával felfelé kellett korrigálni az előző, decemberi értéket.

Jelen állás szerint, búzából is többet arattunk 2017-ben, főleg Kanadában és Oroszországban, illetve rizsből is, Kínában.

A FAO emellett a gabonafelhasználás növekedését is valószínűsíti, főként a szemestakarmányok iránti kereslet miatt (EU, Brazília, Kína, Mexikó).

Mivel a gabonakibocsátás nagyobb mértékben nőtt, mint a felhasználás mértéke, a készletek várhatóan meghaladják a termelési szezon eleve magas kezdeti szintjét is. Ezzel 27,7 %-ra emelkedik a készletfelhasználási mutató.

A nemzetközi terménykereskedelem volumene (a kukoricát kivéve) közben zsugorodni látszik.

Stabil élelmiszerárak

Összességében nem volt elmozdulás az alapvető élelmiszerek nemzetközi árindexében. Bár drágultak a főbb gabonafélék és a pálmaolaj, ezt ellensúlyozta a cukor, vaj és sajt iránti csökkenő kereslet.

Hiába a bőséges kínálat, a gabonaárakat az időjárás és a gyengébb amerikai dollár körüli aggodalmak 6 %-kal feljebb nyomták.

A növényi olajok árindexe szinte változatlan maradt, ahogy a pálmaolaj mérsékelt drágulását ellentételezte a napraforgó és a repce árcsökkenése.

A FAO tejtermék-árindexe 2,4 %-kal alacsonyabban zárt januárban az előző hónaphoz képest. Hiába adtak többet a tejporért a nemzetközi kereskedelemben, ha alacsony volt az érdeklődés a vaj és sajt iránt, illetve az északi félgömb országai is jelentős készletekkel jelentek meg a piacon.

A bőséges elérhetőség okán a cukorárak 1,6 %-os csökkenésükkel már több mint 30 %-kal vannak alacsonyabban az egy évvel ezelőtti szintjüknél.

Hónapról hónapra szinten teljesen változatlan azonban a húsfélék összesített mutatója, mivel a baromfi és sertés iránti gyenge keresletet kiegyenlíti a más húsok iránti megnövekedett érdeklődés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!