Új sertésipari irányok

Agro Napló
Idén nyáron lett a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács új elnöke Babati Zoltán, aki NAKlap szeptemberi számában nyilatkozott a szervezet előtt álló új feladatokról.

– Meg kell erősíteni a szakmaközi szervezet működését, a cél, hogy a VHT fontos szerepet töltsön be a termékpálya szabályozásában. Határozott fellépést szorgalmazunk a tisztességtelen piaci magatartás és a bejelentés nélkül működő üzemek ellen. Emellett hatékonyabb belső kommunikációra van szükség, a rendelkezésre álló információkat gyorsan és precízen kell feldolgozni, a kapott statisztikát pedig a tagsággal is meg kell ismertetni. Terveink közt szerepel többek között a kommunikációs és arculati megújulás is. Ezen belül vidéki szakmai napokat szeretnénk szervezni, hazai termékek népszerűsítése érdekében pedig aktívan részt kell vennünk a belföldi és a nemzetközi kiállításokon egyaránt – mondta Babati Zoltán a NAK Lapnak.

Megjegyezte, a VHT legfontosabb célja, hogy emelkedjen a hazai sertésállomány, az ágazat mindenkori helyzetét azonban elsősorban a beérkező import befolyásolja. A külföldi termékek nyomása ellen azzal tudnak a legeredményesebben védekezni, ha növelik a hazai sertéshús és húskészítmények iránti keresletet. Ehhez újra kell pozícionálni a sertéshúst és növelni kell a vásárlói bizalmat a termék iránt. Fontos feladat, hogy növeljék az ágazat jövedelmezőségét, a gazdaságok talpon maradását biztosítsák. Ehhez szerinte vertikális együttműködésre van szükség a termelők, a feldolgozók és a kereskedők között is.

Azt már az Élelmiszer Online-nak adott interjújában mondta a VHT-elnök, hogy az előrelépés érdekében szakmai konferenciát tartanak novemberben.

– A rendezvény témája a magyar sertéshús, annak fogyasztása, illetve az azzal kapcsolatos tévhitek, amelyeket el kell oszlatnunk a fogyasztók fejében. A konferencián minden területen elemezzük a hiányosságokat, megfogalmazzuk a feladatokat, kitűzzük az elérendő célokat. Ugyanis, ha nem tudjuk, milyen irányba megyünk, illetve el sem indulunk, akkor sose érünk el sehová. Célom, hogy szilárd alapokat teremtsünk, amire építve garantálhatjuk a biztonságos termelést, feldolgozást.

Forrás: nak.hu/elelmiszer.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!