Új szempontok alapján kaphatnak szerkezetátalakítási támogatást a szőlősgazdák

Agro Napló
Az egyéni tervek elbírálásakor azon gazdák pályázatai élveznek előnyt, akik hosszú távú felvásárlási szerződést kötnek az új ültetvény termésére – írta a Magyar Nemzet kedden. A módosítás célja, hogy megelőzhetők legyenek a piaci zavarok, amelyek a szüret időszakát jellemezték az elmúlt években.

Több milliárd forintból újulhatnak meg a következő években a hazai szőlőültetvények. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2020 és 2023 között a korszerűsítésre és a termelés hatékonyságának javítására mintegy 16 milliárd forint fordítható. Az úgynevezett szőlő-szerkezetátalakítási program célja az ágazat versenyképessége növelésének támogatása, a pályázatok segítségével a gazdák hatékonyabbra cserélhetik régi ültetvényeiket. A támogatás igénybevételéhez az egyéni terveket az idén is a Magyar Államkincstár részére kell benyújtani. A határidő ugyanakkor vészesen közeleg, a programban részt vevő gazdálkodóknak január 28-ig kell elkészíteniük és elküldeniük a kincstár számára a terveket. Az elérhető támogatás összege a beruházás legalább 40, legfeljebb 75 százaléka lehet. A kincstár a benyújtott pályázatokat április 30-ig bírálja el, míg a végrehajtott intézkedésekre a kifizetési kérelmet minden évben április elseje és július elseje között lehet benyújtani.

Az egyéni tervek elbírálásában jelentős változás történt az elmúlt évekhez képest, előnyt élveznek ugyanis azok a gazdák, akik valamilyen integrált termelési láncban vesznek részt. Az egyéni tervek értékelésekor tehát nagy hangsúlyt kap az, hogy a gazda miként gondoskodik az új ültetvény termésének elhelyezéséről. Az értékelés során megszerezhető pontok közel harmadát kapja meg az, aki borászati üzemmel rendelkezik vagy igazolja, hogy hosszú távú felvásárlási szerződést kötött az új ültetvény termésére. Pluszpont jár azért is, ha egy termelő igazolni tudja, hogy az elmúlt öt borpiaci év átlagában az általa művelt szőlőterület legalább 65 százalékának termését hosszú távú felvásárlási szerződés keretében értékesítette. A tárca szerint a módosításokat az elmúlt évek borpiaci tapasztalatai tették szükségessé. Több alkalommal előfordult ugyanis, hogy előre megkötött szerződések hiányában a gazdák végül nem tudták eladni a szőlőt vagy csak nagyon alacsony áron sikerült értékesíteniük a termést.

A szerkezetátalakítási programot ezért olyan irányba szeretné elmozdítani az agrárkormányzat, hogy az új telepítések a valós piaci igényeket szolgálják ki, hosszú távon pedig elkerülhetők legyenek az elmúlt években tapasztalt piaci zavarok a szüret idején. A hosszú távú szerződések egyfajta biztonságot is jelentenek a gazdálkodóknak, hiszen az előre meghatározott árak vagy az ár megállapítására vonatkozó mechanizmust tartalmazó írásos szerződéseknek köszönhetően a piaci áringadozások is kevésbé érintik a termelőket.

A szerkezetátalakítás mellett az Agrárminisztérium a borpromó­ciót is támogatja. A programban részt vevő borászatok az Európai Unió területén belül és a közösség határain kívül megvalósított fogyasztásösztönző, illetve tájékoztató kampányaik végrehajtására is 50 százalékos támogatást kaphatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!