Új támogatásra pályázhatnak a szarvasmarha tenyésztők

Agro Napló
Még az idén új támogatási programot indít a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint az állomány genetikai színvonalának növelése érdekében az Agrárminisztérium – közölte a szaktárca az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a támogatási konstrukcióban az idei működésére összesen 700 millió forintot különítettek el az agrártárcánál. A húshasznú szarvasmarha állomány az elmúlt években jelentős mértékben növekedett. A húshasznú tehenek száma ez év júniusában 164 ezer 700 volt. Ez azt jelenti, 2010 óta mintegy a két és félszeresére emelkedett. Ezen belül meghatározó volt az egyéni gazdaságok állatállományának növekedése. Érdemben bővült a húsmarha-ágazat termelése: a vágómarha-termelés 2018-ban 99 ezer tonna volt, 2010 óta 23 százalékkal emelkedett.

A megfelelő minőségű és genetikai értékű apaállatok tenyésztésbe állításához az állattartók a támogatás iránti kérelmet szeptember 1-20. közötti időszakban nyújthatják be papíralapon a Magyar Államkincstárhoz. Ezt a kincstár által rendszeresített és a honlapján közleményben az elkövetkező hetekben közzéteendő nyomtatványon lehet benyújtani.

Fontos – hívja fel a figyelmet az AM –, hogy a tenyésztőszervezetnek a támogatási kérelem nyomtatványon kell majd igazolnia: a kérelemben megjelölt ENAR-számú és központi lajstromszámú állategyed apaállatnak minősül és azt a kérelmező tenyésztésbe is állította a támogatási időszakban. A támogatást húshasznú, hústípusú magyartarka, magyar szürke, illetve bivaly tenyészbikák támogatási időszakban megvalósult beállításához lehet majd igényelni a szintén közeljövőben megjelenő miniszteri rendeletben foglalt fajlagos támogatási összegek erejéig.

Tekintettel arra, hogy a csekély összegű támogatási program induló évében a támogatási időszak 2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. közé esik, célszerű, hogy a potenciális kedvezményezetti kör - több mint ezer állattartó - mielőbb tájékozódjon az új támogatási lehetőségről és a lehetőségekhez mérten fel tudjon arra készülni.

A támogatás igénybevételének részletes feltételeit és az érintett állattartók konkrét teendőit a következő időszakban megjelenő miniszteri támogatási rendelet, valamint a kincstár közleményei fogják tartalmazni – olvasható a téjkoztatásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!