Új továbbképzés indul az állatorvosoknak

Agro Napló
Az állatorvosok 2024. január 1-jét követően már csak bizonyítvány birtokában állíthatnak ki olyan vényt, amely élelmiszertermelő állat részére antibiotikum-hatóanyagú készítmény rendelésére szolgál.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a már egyetemet végzett állatorvosok figyelmét, hogy az Állatorvostudományi Egyetem 2022. március 22–23-án rendezi meg első alkalommal a kétnapos képzést, ahol lehetőségük nyílik elsajátítani az antimikrobiális szerek helyes használatával kapcsolatos legújabb ismereteket – értesült az Agro Napló.

Az előadásokon szó lesz az antibiotikumok alkalmazásának általános irányelveiről és specifikumairól kérődzők, sertések és baromfik esetében. Az antibiotikum-engedélyezés, -forgalmazás és -felhasználás jogszabályi keretei, a külső-belső járványvédelem korszerű megközelítése, a telepi rezisztenciavizsgálatokhoz kapcsolódó mintavétel jó gyakorlata, valamint az alternatív betegségmegelőző eljárások is szerepelnek a programban. 

A képzések a tervek szerint 2-3 havonta követik majd egymást, így 2024. január 1-ig minden érintett állatorvos megfelelhet a jogszabály* által előírt követelménynek. A kurzusokon helyszíni (tantermi) és online részvételre is lesz lehetőség.

Hivatkozott jogszabály:

*128/2009 (X.6.) FVM rendeletet módosító 27/2021 (VIII. 11.) AM rendelet

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!