Újabb élelmiszer forgalmazását hagyta jóvá az Európai Bizottság

Agro Napló
Felkerült a Canarium ovatum Engl. szárított diója az új élelmiszerek listájára.

Megjelent az Európai Bizottság 2023/267 végrehajtási rendelete a Canarium ovatum Engl. szárított diója harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról.

A DOMENICODELUCIA SPA vállalat (a továbbiakban: kérelmező) bejelentést tett a Bizottságnak arról, hogy a Canarium ovatum Engl. dióját harmadik országból származó hagyományos élelmiszerként forgalomba kívánja hozni az uniós piacon. A kérelmező a Canarium ovatum Engl. szárított dióját az általános népesség részére, önmagában történő fogyasztásra szánta.

Tudományos szakvéleményében az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság arra a következtetésre jutott, hogy a Canarium ovatum Engl. diójának összetételével és kért felhasználásának hagyományával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok nem vetnek fel biztonságossági aggályokat, így a Bizottság engedélyezi az új élelmiszer forgalomba hozatalát. Az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni azonban, hogy a Canarium ovatum Engl. szárított diója allergiás reakciókat válthat ki a kesudióra és a dióra ismerten allergiás fogyasztóknál – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet melléklete e rendelet mellékletének megfelelően módosul.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. február 8.) követő huszadik napon lép hatályba.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!