Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Agro Napló
Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban – közölte lapunkkal az Agrárminisztérium (AM).

Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta: több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ezért a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos kiemelte, 2020-ban az Európai Unió több tagállamában számos COVID kitörés történt a nyérc farmokon, Dániában pedig a teljes nyérc állomány felszámolásáról döntöttek. Noha jelenleg hazánkban sem nyérc-, sem nutria-, sem görény, sem rókatelep nem található, ugyanakkor ezek a szőrméjükért tartott állatok tartásával kapcsolatban súlyos állatvédelmi aggályok merültek fel már az elmúlt években külföldön is.

Ovádi Péter hangsúlyozta: az említett okok miatt azonban különösen fontosnak tartotta, hogy az állatvédelmi és közegészségügyi kockázatok csökkentése miatt időben és hatékonyan léphessenek fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítása ellen az idevonatkozó szabályozás felülvizsgálatával egy ütemben. Hozzátette: a természeti, gazdasági és állatvédelmi problémák megelőzése érdekében a kormányzat ettől a lépéstől azt várja, hogy a jövőben ne lehessen Magyarországra telepíteni az EU tagállamokban betiltott telepek állományait.

A húsevő prémes állatok prémcélú hasznosítását módosító rendeletet Nagy István miniszter november 24-én aláírta, a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelennek meg, és a részletes szabályozásról ott lehet tájékozódni – tartalmazza az összegzés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Közös érdek, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a jövőben is biztos pillérekre, tudományos és szakmai alapokra épüljön – jelent...

Változnak a szilveszteri szabályok

Változnak a szilveszteri szabályok

Felmentést kapnak a kijárási tilalomra vonatkozó rendelkezések alól az állatvédők szilveszter éjszakára, erről tájékoztatott az állatvédelemért felelő...

Magyarországon nincs nyércprém-termelés

Magyarországon nincs nyércprém-termelés

„A hatóságunk rendelkezésére álló információk alapján hazánkban nem tenyésztenek prémtermelés céljából nyérceket” – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!