MENÜ

Újabb harminc milliárdot osztottak ki a vidékfejlesztési pályázatokon

2018.04.03.

Újabb vidékfejlesztési pályázatokról hozott döntést a napokban a Miniszterelnökség. Többek között a fiatal mezőgazdasági termelőket támogató, az öntözésfejlesztési és az élelmiszer-feldolgozást érintő pályázatokon hirdettek eredményt. A tárca tájékoztatása szerint csaknem 1800 gazdálkodónak összesen mintegy 30 milliárd forintot ítéltek oda.

 

Az öntözött területek növeléséhez mintegy ötmilliárd forint járul hozzá. A Miniszterelnökség ebben a körben 179 gazdálkodó pályázatát hozta ki nyertesnek, ők többek között a vízvisszatartásra, valamint takarékos öntözési technológiák elterjesztésének megvalósítására fordíthatják az összeget. Egy korábbi módosításnak köszönhetően a nyertes pályázók egyéni beruházás esetén legfeljebb egymil­liárd forint, míg kollektív projekt esetén legfeljebb kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek.

A mostani döntéseknek köszönhetően további 700 millió forinttal támogatja a tárca az élelmiszer-feldolgozást érintő beruházások megvalósulását. Emellett több mint 2,5 mil­liárd forint szolgálja az állattenyésztési és kertészeti ágazat fejlesztéseit, míg mintegy ötmilliárd forint az erdészeti gépbeszerzést és az erdő-környezetvédelmet. Emellett újabb hárommil­liárd forintot ítéltek oda többek között a falusi turizmus fejlődését célzó pályázat keretében.

A Miniszterelnökség így idén eddig összesen 91 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás odaítéléséről döntött, több mint 4000 kérelmet támogatva. Ezzel együtt a Vidékfejlesztési program teljes keretének csaknem 94 százalékát, több mint 1220 mil­liárd forintot kötöttek le.