Újabb lazítás várható a közbeszerzési szabályokban

Agro Napló
Akár még az idén megváltozhatnak a közbeszerzési értékhatárok: érdemben nő a kisvállalkozások mozgástere, ha a korábbi, egységesen 40 millió forint támogatás helyett az árubeszerzésnél 68, az építési beruházásoknál pedig 300 millió lesz a limit.

Árubeszerzéskor és szolgáltatás-megrendeléskor a közbeszerzési kötelezettség az eddigi 40 millió forint támogatásról a 68 millió forintnak megfelelő uniós értékhatárig nő, egyes szolgáltatások, például a rendezvényszervezés esetében pedig 232 millió forintig – ismerteti a közbeszerzési törvény bizottsági vita szakaszában lévő módosító javaslatát a Világgazdaság.

A kis- és középvállalkozásoknak az előbbinél szűkebb szegmensére vonatkozhat a javaslat azon pontja, amely szerint az építési beruházásokra vonatkozó limit 40-ről 300 millió forintra ugorhat. Ennek elsősorban a csarnoképítéseknél, telephelyfejlesztéseknél lehet jelentősége.

Fontos részlet, hogy a módosítás a már odaítélt, de még fel nem használt támogatásokat is érinti. Ez azt jelenti, hogy ha még nem zárult le a közbeszerzés, vagy már megindult, de az ajánlattételi határidő még nem járt le, akkor az eljárás visszavonható, és alkalmazhatók a megemelt keretek.

Könnyen elképzelhető, hogy erre apellálva több nyertes pályázó is kivár a következő hetekben annak reményében, hogy mentesül a tendereztetés alól.

Például ha valaki két, együtt mintegy 120 millió forintba kerülő munkagép (eszterga vagy fröccsöntő) vásárlásához 50 százalékos támogatást kap, akkor jogszerűen, indoklás nélkül is visszavonhatja a közbeszerzést, mert bár a neki megítélt 60 millió forintos forrás a régi, 40 milliós határt túllépte, de nem éri el az új, 68 milliós szintet. Ugyanennél a példánál maradva, ha a két gép közül az egyik beszerzése eredményes volt, a másiké nem, az utóbbinál is irányadó lehet a törvénymódosítás, azaz a projektgazda mentesülhet az eljárás alól.

Már a jelenlegi 40 millió forintos határ is egy szintlépés eredménye, mert 2015 novembere és 2017 januárja között még 25 millió volt a kötelezettséggel járó támogatási határ. A Világgazdaságnak azonban számos fejlesztéspolitikai szakember jelezte, hogy a hatályos rendszer is hátráltatja a cégeket a projektek megvalósításában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!