MENÜ

Újabb magyar borászati termékek kaphatnak uniós oltalmat

2019.02.12.

Erdős Norbert EP képviselő szerint hamarosan új magyar borászati kifejezések kerülhetnek magasabb áron való értékesítést lehetővé tevő uniós oltalom alá: ezek a borkülönlegesség, a jégbor, a főbor, a szemelt szőlőből készült bor és a töppedt szőlőből készült bor.

 

Előrelépés történt a magyar borok uniós oltalma területén, ugyanis az Európai Bizottság foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, és hamarosan sor kerülhet ezek hivatalos bejegyzésére - közölte Erdős Norbert fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében hétfőn.

Tájékoztatása szerint Phil Hogan mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos írásban adott erről tájékoztatást a képviselő parlamenti kérdésére adott válaszában.

Erdős Norbert emlékeztetett, hogy a magyar kormány a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára öt új kifejezés - borkülönlegesség, a jégbor, a főbor, a szemelt szőlőből készült bor és a töppedt szőlőből készült bor - uniós oltalmát kérelmezte 2014 nyarán az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságánál.

Az uniós bejegyzés fontosságát jelezve kiemelte: minden egyes nap késlekedés lehetőséget vesz el a magyar borászoktól, hogy az e kategóriák alá besorolható borokat a magasabb minőséget mutató címkékkel értékesíthessék az uniós tagországokban.