Újabb méhészeti támogatások kifizetése kezdődhetett meg a napokban

Agro Napló
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kérésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a források hatékonyabb kihasználása érdekében engedélyezte a Magyar Méhészeti Nemzeti Programban szereplő támogatási keretösszegek közötti átcsoportosítást, amelynek köszönhetően a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása és a méhcsaládok számának szinten tartása (méhanya támogatás) alintézkedésre, illetve több más, kisebb alintézkedésre igénybe vehető támogatási keretösszegek is megemelkedtek.
A keretátcsoportosítással egyúttal az is lehetővé vált, hogy a 2014/2015. végrehajtási évben a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása alintézkedésre benyújtott kifizetési kérelmekben foglalt jogos támogatási igények 90%-os elfogadási arány helyett, 96,5%-ban, míg a méhanya támogatás alintézkedésre a kérelmekben foglalt jogos támogatási igények visszaosztás nélkül kifizethetőek legyenek. 

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal rövid határidővel, a keretátcsoportosítás jóváhagyását követő egy héten belül elvégezte a támogatások kifizetéséhez szükséges feladatokat, így a támogatások kifizetése 2015. szeptember 29-én megkezdődhetett.

A 2014/2015. végrehajtási évben benyújtott kérelmekben foglalt jogos támogatási igények alapján a varroa atka elleni gyógyszeres védekezés támogatása intézkedésre 6 836 méhész-gazdálkodó részére összesen 846,8 millió forint, míg a méhanya támogatásra 1 996 méhész-gazdálkodó részére összesen 105,2 millió forint támogatás folyósítására kerül sor a napokban.

Forrás: MVH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Adómentesség a méhészeknek

Adómentesség a méhészeknek

A méhészek támogatását a klímavédelmi intézkedések fontos alappillérének nevezte Nagy István agrárminiszter, egyúttal bejelentette, hogy a méhészeti t...

Kevesebb méh pusztult el a múlt évben

Kevesebb méh pusztult el a múlt évben

Kevesebb méh pusztult el a múlt évben mint az előzőben, de ennek ellenére nem zártak jó évet a méhészek, ugyanis az árak nyomottak voltak és a tavalyi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!