Újabb segédletek az állatgyógyászati készítményekhez

Agro Napló
Az antibiotikum-felhasználás csökkentési terv összeállítását segítő alapútmutatót, valamint több vénymintát is közzétett weboldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

  

2022. január 28-tól él az az új előírás, mely szerint a nagylétszámú állattartó telepek esetében antibiotikum-felhasználás csökkentési tervet kell készíteni, továbbá a dokumentum felülvizsgálatát, aktualizálását be kell építeni az éves önellenőrzés folyamatába. A terv elkészítésére fél év áll a telepek rendelkezésére. Az összeállítás a szolgáltató állatorvosok feladata, ugyanakkor a terv megléte és eredményes végrehajtása az állattartók felelőssége és kiemelt gazdasági érdeke is. Az antibiotikum-felhasználás mérséklése ugyanis amellett, hogy nemzeti, egyúttal Európai Uniós szintű stratégiai cél is, melynek – adatokkal alátámasztható – megvalósulása a jövőben az uniós pályázati források elérhetőségére is hatással lesz – tájékoztatta a Nébih az Agro Naplót.

A Nébih oldalán közzétett alapvető információkat összefoglaló útmutatója segítséget nyújt a telepi gyógykezelések és egyéb betegségmegelőzési gyakorlatok átgondolásához, a felelős és fenntartható antibiotikum-használat kialakításához. A segédletben az érdeklődök megtalálhatják egy antibiotikum-felhasználás csökkentési terv vázlatát. Emellett olyan fontos szakmai alapelvekről is olvashatnak, mint a felhasználás korlátozásának lehetőségei, a gyógyszeres takarmányok használata, vagy a humánegészségügyi vonatkozások figyelembevétele. A Nébih a jövőben – a szakmai szövetségek bevonásával – az útmutató további bővítését tervezi, emellett a szokott szakmai fórumokon várja a szolgáltató állatorvosok gyakorlati tapasztalatokból eredő javaslatait, véleményét is.

Szintén több ponton módosult az állatorvosi vények kötelező adattartalma. A Nébih szakemberei elkészítették az új előírások szerinti vénymintákat, melyek egy tematikus útmutatóval együtt megtalálhatók ide kattintva. A segédlet részletesen kitér „Az állatorvos kezéhez” signatura alkalmazásának esetére is.

Kapcsolódó jogszabályok:

  • 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet az állatgyógyászati termékekről
  • AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2019/6 RENDELETE (2018. december 11.) az állatgyógyászati készítményekről és a 2001/82/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Antibiotikum bejelentő rendszer indult

Antibiotikum bejelentő rendszer indult

Az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében idén január végétől az állatorvosoknak havonta jelentést kel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!